user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Arbetsgivarstöd

Som arbetsgivare är det mycket att hålla reda på, och därför har vi samlat information som kan underlätta din vardag. Här hittar du svar på frågor om kollektivavtal, att anställa personal, löner och ersättningar med mera. Välj ämne eller område för att snabbare hitta det du söker. 

Välj ett ämne

 • Bemanningsverksamhet

  ME saknar en överenskommelse med facken om bemanningsverksamhet. Uthyrning av personal utan maskin kan inte ske inom ME-medlemskapet. Inhyrning kan ske efter MBL-förhandling.
 • Utländska underentreprenörer eller bemanningsföretag

  När du ska anlita utländska underentreprenörer eller ett bemanningsföretag gäller samma regler som för svenska.
 • Arbetstagare eller uppdragstagare, var går gränsen?

  Gränsdragningen mellan vem som är arbetstagare (anställd) och vem som är uppdragstagare (anlitad) är en fråga som ibland leder till tvister mellan företag och den fackliga organisationen. Och det kan leda till höga skadestånd om reglerna inte följs. Det här gäller!
 • In- och utlåning av arbetskraft

  Att låna in och ut personal mellan företag är en möjlighet för båda att täcka tillfälliga behov. Många av reglerna är gemensamma för våra kollektivavtal, men observera att det inte finns möjlighet till in- och utlåning av personal i Gruventreprenadavtalet GEA.
 • In- och uthyrning av arbetskraft

  Reglerna för in- och uthyrning av arbetskraft ser olika ut beroende på vilket avtal ni är anslutna till. Det här gäller.
 • Underentreprenör eller bemanningsföretag – vad gäller?

  Du måste förhandla med facket första gången du anlitar en underentreprenör eller ett bemanningsföretag. Men det finns undantag om underentreprenören är medlem i ME eller om du anlitar någon från en maskinförmedling. Är du underentreprenör? Ett medlemskap i ME är det enklaste sättet att bli godkänd som underentreprenör!

Du kanske också vill läsa