-
Gränsdragningen mellan vem som är arbetstagare (anställd) och vem som är uppdragstagare (anlitad) är en fråga som ibland leder till tvister mellan företag och den fackliga organisationen. Och det kan leda till höga skadestånd om reglerna inte följs. Det här gäller!
-
Maskinentreprenörerna, Byggnads, Seko och Sveriges Byggindustrier har kommit överens om ett nytt avtal för de yrkesutbildningar som leder fram till yrkesbevis. Avtalet ska bland annat kvalitetssäkra grundutbildningen, underlätta anställning av nyutbildade samt stärka anställningsskyddet för lärlingar. Avtalet trädde i kraft 1 juli 2020.
-
Vill du, eller kan du, anställa en nyanländ eller en ung, arbetslös och oerfaren blivande maskinförare eller anläggare? Då har du möjlighet att få ekonomisk ersättning genom så kallad Yrkesintroduktionsanställning (YA).
-
Att anställa någon kan vara din största investering. Vem du anställer kan ha stor betydelse för företagets framtid och dess utveckling. Vilka anställningsformer som är tillåtna regleras i våra kollektivavtal. Oavsett anställningsform ska du alltid teckna ett skriftligt anställningsavtal.
-
En av branschens viktigaste framtidsfrågor är hur vi ska få nya medarbetare till våra företag. Sedan länge finns ett bra system där vi anställer genom så kallad lärlingsanställning. På så vis tillför vi branschen ny arbetskraft genom upplärning i företagen. Det här gäller vid lärlingsanställningar.
-
Att introducera nya chefer och medarbetare är viktigt, både för individen och för företaget. En bra introduktion ger den anställde möjlighet att bidra redan från start och att snabbt komma in i jobbet.
-
När du anställer barn och ungdomar gäller särskilda regler för arbetstider och arbetsuppgifter. Glöm inte bort att rapportera till Fora eftersom avtalsförsäkringarna gäller även vid ferieanställningar.
-
Snöröjning eller andra arbetsuppgifter som är kopplade till en viss årstid blir så kallad behovsstyrd verksamhet. Våra kollektivavtal innehåller ingen anställningsform för rena behovsanställningar, det som i bland kallas "timanställningar". Så här kan ni lösa det.
-
Att låna in och ut personal mellan företag är en möjlighet för båda att täcka tillfälliga behov. Många av reglerna är gemensamma för våra kollektivavtal, men observera att det inte finns möjlighet till in- och utlåning av personal i Gruventreprenadavtalet GEA.
-
Reglerna för in- och uthyrning av arbetskraft ser olika ut beroende på vilket avtal ni är anslutna till. Det här gäller.
-
Huvudentreprenörsansvar gäller på Byggnads och Sekos avtalsområden. Det innebär att om du är huvudentreprenör är du också ansvarig att bevaka att regler och avtal följs på arbetsplatsen, även av dina underentreprenörer.