user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Arbetsgivarstöd

Som arbetsgivare är det mycket att hålla reda på, och därför har vi samlat information som kan underlätta din vardag. Här hittar du svar på frågor om kollektivavtal, att anställa personal, löner och ersättningar med mera. För att snabbare hitta det du söker är det bra att välja ett aktuellt ämne eller område här under.

Välj ett ämne

 • Ska du anställa personal?

  Att anställa någon kan vara din största investering. Vem du anställer kan ha stor betydelse för företagets framtid och dess utveckling. Våra experter hjälper dig på vägen, tips om råd och att upprätta anställningsavtal.
 • Anställa en lärling

  Ett företag som anställer en lärling tar på sig ett utbildningsansvar, företaget ska se till att lärlingen får en varierande utbildning enligt utbildningsplanen för aktuellt yrke.
 • Lathund – Lärlingsanställning

  Bristen på maskinförare är stor och ibland kan det gå lite väl fort vid en anställning. Kollektivavtalet som du har genom ditt medlemskap ställer krav på att den som framför maskin ska ha yrkesbevis eller utbildningsbok, så kallad E-bok. Här beskriver vi vad som gäller vid en lärlingsanställning.
 • Introduktion vid nyanställning

  Att introducera nya chefer och medarbetare är viktigt, både för individen själv och för företaget. En bra introduktion ger den anställde möjlighet att bidra redan från start och att snabbt komma in i jobbet.
 • Ferieanställning - vad gäller?

  När du anställer barn och ungdomar gäller särskilda regler för arbetstider och arbetsuppgifter. Glöm inte bort att rapportera till Fora då avtalsförsäkringarna gäller även vid ferieanställningar.

Andra har läst

Så får du bidrag till lönen

Det är många som har svårt att konkurrera om jobben eller som behöver extra stöd. Du vet väl om att som arbetsgivare kan du få ekonomiskt bidrag för yrkesintroduktionsanställning om du anställer en ung person som är arbetslös eller inte har arbetat inom yrket förut.
Kollektivanpassade blanketter

Blanketter och mallar

Kom ihåg att ladda hem våra branschanpassade blanketter så gör du rätt från början exempelvis vid nyanställning och vid uppsägning. Vi har mallar, checklistor och exempeltext på policys som är anpassade för ditt kollektivavtal.

Smart lönesättning utvecklar företaget

Genom att ta kommandot över lönesättningen kan ni göra den till en konkurrensfördel för ert företag. Hur ska lönesättningen fungera smartast på just ditt företag för att ge bästa resultat för företag och medarbetare?