user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Anställa en lärling

Ett företag som anställer en lärling tar på sig ett utbildningsansvar, företaget ska se till att lärlingen får en varierande utbildning enligt utbildningsplanen för aktuellt yrke.

När du anställer en lärling så finns det en del bör du tänka på. För att få köra mobila maskiner som väger mer än 1,5 ton krävs enligt kollektivavtalet e-bok (utbildningsbok) eller yrkesbevis. På Byggnadsindustrins yrkesnämnd (BYN) webbplats hittar du bra information.

Till BYN:s webbplats

Ska du anställa någon maskinförare som går ut gymnasiet så är det viktigt att du fyller i blanketten "Anmälan om lärlingsanställning" och skickar in till din BYN-region (eller till ME:s regionkontor). Där får du hjälp med e-boken som är en förutsättning för att lärlingen senare skall få ett yrkesbevis.

Få snabbkoll via vår lathund och checklista 

Vägen till yrkesbevis kan du läsa om på BYN:s webbplats

Anmälan om lärlingsanställning

Har du frågor?

Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, måndag-torsdag 8-18, fredag  8-16. Eller maila oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!

Uppdaterad den 21 februari 2018

Andra har också läst

Ferieanställning - vad gäller?

När du anställer barn och ungdomar gäller särskilda regler för arbetstider och arbetsuppgifter. Glöm inte bort att rapportera till Fora då avtalsförsäkringarna gäller även vid ferieanställningar.

Ferielöner

Feriearbetande skolungdom under sommarlovet anställs i en tidsbegränsad anställning. Anställningen kan därför normalt som längst vara 10 veckor, det vill säga den följer längden på sommarlovet. Här hittar du ferielöner på respektive avtal.

Arbetstider i ditt kollektivavtal

Som arbetsgivare är du skyldig att följa lagar om arbetsmiljö och arbetstider för att se till att dina medarbetare inte jobbar för mycket. Behovet av återhämtning och vila liksom möjligheten att själv kunna påverka sin arbetsdag utifrån sin livssituation är en viktig arbetsmiljöfråga.