user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Foto: Pixabay

Inhyrning av arbetskraft

I många branscher är det i dag möjligt att hyra in personal från bemanningsföretag. Denna typ av bemanning är ännu inte så vanlig inom vår bransch, men kommer säkert att öka framöver.

Inhyrning ska förhandlas med facken. Kollektivavtalen innehåller också vissa regler som särskilt gäller skyldigheten att förhandla med facket om längre inhyrning när det samtidigt finns tidigare uppsagda arbetstagare som har företrädesrätt till återanställning. På Maskinföraravtalet är det också möjligt att under vissa förutsättningar hyra ut egen personal.

Se respektive avtal för närmare info om ovanstående regler; Entreprenadmaskinavtalet bilaga A4. Maskinföraravtalet § 16-17, Gruventreprenadavtalet bilaga 1. 

Observera dock gränsdragningen mot den förmedling av självständiga UE (företagare med f-skatt, till exempel enmaskinägare) som sker via maskincentral. Denna typ av uthyrning regleras av avtalets UE-regler i § 18.

Har du frågor?

Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, måndag-torsdag 8-18, fredag  8-16. Eller maila oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!

Uppdaterad den 7 juni 2016

Andra har också läst

GPS i din maskin

Utvecklingen av GPS-baserade elektroniska positioneringssystem har gett arbetsgivaren möjlighet att övervaka både maskiner och medarbetare. Men vad får arbetsgivaren registrera och övervaka?

Det här behöver du veta om elektroniska personalliggare

Du som bedriver byggverksamhet måste enligt lag föra en elektronisk personalliggare. Alla företag och personer som deltar i byggverksamheten ska registreras i personalliggaren. Syftet med lagen är att motverka svartarbete och främja en sundare konkurrens i byggbranschen.