user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Arbetsgivarstöd

Som arbetsgivare är det mycket att hålla reda på, och därför har vi samlat information som kan underlätta din vardag. Här hittar du svar på frågor om kollektivavtal, att anställa personal, löner och ersättningar med mera. För att snabbare hitta det du söker är det bra att välja ett aktuellt ämne eller område här under.

Välj ett ämne

 • Arbetsgivarintyg

  Alla som varit anställda har rätt att få ett arbetsgivarintyg om anställningen upphör. Nu kan du som arbetsgivare enkelt fylla i och skicka över arbetsgivarintyg digitalt.
 • Tänk på att se över din arbetsstyrka inför vintersäsongen

  Nu är hösten här och vintern närmar sig och då är det hög tid att börja se över hur du kan hålla din arbetsstyrka med jobb i vinter. Fundera på om det är dags för uppsägning av medarbetare på grund av arbetsbrist.
 • Arbetsbrist - tänk på detta!

  Till arbetsbrist räknas egentligen allt som inte är personliga skäl, det vill säga allt som hänför sig till själva organisationen och inte till enskilda arbetstagare. Är det skillnad om det gäller en arbetare eller en tjänsteman? Tänk på detta!
 • Avsluta anställning på rätt sätt

  När du ska avsluta en anställning gäller regler i lagen om anställningsskydd (LAS). Lagen ger den anställde skydd mot felaktiga uppsägningar och innebär inskränkningar i arbetsgivarens frihet att avskeda personal.

Andra har även läst

Uttag av resterande semesterdagar

Alla anställda måste ta ut minst 20 betalda semesterdagar i ledighet under ett semesterår. Det här gäller även om en anställd till exempel har varit föräldraledig eller sjuk under sommarmånaderna. Hur beräkningen av semesterlönen sker har i stor utsträckning reglerats i kollektivavtalen.

Rätt till ledighet från arbetet

En arbetstagare har rätt att vara ledig från arbetet för vissa skäl och som inte är semester. Medarbetaren och arbetsgivaren kan även komma överens om ledighet av andra skäl än de som ledighetslagarna och kollektivavtalet tillåter. Gör i så fall en skriftlig överenskommelse om ledigheten.

Semester - frågor och svar

​Din medarbetares rätt till semester finns i semesterlagen. Syftet med reglerna är att möjliggöra för anställda att få tid för vila och återhämtning under året. Här hittar du till exempel svar på semesterlön, semestertillägg med mera.