user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Foto: Försäkringskassan

Ha en bra dialog om föräldraledighet

Föräldraledighetslagen, som har funnits ett tag, gör sig mer och mer påmind i branschen allteftersom fler och fler unga anställs i våra företag. Lagen ger föräldrar rätt till två typer av ledighet – dels ledighet med rätt till föräldrapenning, dels ledighet utan föräldrapenning från Försäkringskassan.

Logga in för att ta del av hela innehållet

Vill du bli medlem du också?
Läs mer om fördelarna här

Andra har läst

Uttag av resterande semesterdagar

Alla anställda måste ta ut minst 20 betalda semesterdagar i ledighet under ett semesterår. Det här gäller även om en anställd till exempel har varit föräldraledig eller sjuk under sommarmånaderna. Hur beräkningen av semesterlönen sker har i stor utsträckning reglerats i kollektivavtalen.

Arbetsrätt och förhandling

Om du som arbetsgivare blir oense med din medarbetare i en arbetsrättslig fråga – ska en viss förhandlingsordning följas. Vi har samlat de vanligaste begreppen i arbetsrätten. Tuff förhandling eller mjuk medling - ME ställer upp för vad som är bäst i din situation!

Rätt till ledighet från arbetet

En arbetstagare har rätt att vara ledig från arbetet för vissa skäl och som inte är semester. Medarbetaren och arbetsgivaren kan även komma överens om ledighet av andra skäl än de som ledighetslagarna och kollektivavtalet tillåter. Gör i så fall en skriftlig överenskommelse om ledigheten.