user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Arbetsgivarstöd

Som arbetsgivare är det mycket att hålla reda på, och därför har vi samlat information som kan underlätta din vardag. Här hittar du svar på frågor om kollektivavtal, att anställa personal, löner och ersättningar med mera. Välj ämne eller område för att snabbare hitta det du söker. 

Välj ett ämne

 • Beräkning av sjukavdrag i Tjänstemannaavtalet

  Den 1 juli 2018 höjdes taket i sjukförsäkringen från 7,5 till 8 prisbasbelopp. Det påverkar beräkningen av sjukavdrag enligt Tjänstemannaavtalet. Nedan finns uppdaterad avtalstext med formler för beräkning av sjukavdrag.
 • Kollektivavtal

  Som medlem i ME omfattas du automatiskt av de kollektivavtal som gäller för din verksamhet. Avtalen bestämmer allmänna anställningsvillkor och löner.
 • Ferieanställning - vad gäller?

  När du anställer barn och ungdomar gäller särskilda regler för arbetstider och arbetsuppgifter. Glöm inte bort att rapportera till Fora då avtalsförsäkringarna gäller även vid ferieanställningar.
 • Torvavtalet klart

  Nu är även ett nytt Torvavtal med IF Metall klart. Avtalet är treårigt och följer i stort sett Maskinföraravtalet mellan ME och Seko.
 • Entreprenadmaskinavtalet

  Det nya Entreprenadmaskinavtalet innehåller avtalade löneökningar för de kommande tre åren, nya arbetstidsregler och en tydligare regel om vilken lön som gäller för kranförare som jobbar mot ackordslag.

Andra har även läst

Lönestatistik och yrkeskoder

Svenskt Näringsliv och medlemsorganisationerna har tillsammans tagit fram ett stödsystem för att underlätta lönestatistiken och hitta rätt yrkeskod att lägga in i sitt lönesystem.