user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Arbetsgivarstöd

Som arbetsgivare är det mycket att hålla reda på, och därför har vi samlat information som kan underlätta din vardag. Här hittar du svar på frågor om kollektivavtal, att anställa personal, löner och ersättningar med mera. För att snabbare hitta det du söker är det bra att välja ett aktuellt ämne eller område här under.

Välj ett ämne

 • Kollektivavtalen

  Här hittar du information om de kollektivavtal som berör Maskinentreprenörernas medlemsföretag.
 • Torvavtalet klart

  Nu är även ett nytt Torvavtal med IF Metall klart. Avtalet är treårigt och följer i stort sett Maskinföraravtalet mellan ME och Seko.
 • Entreprenadmaskinavtalet

  Det nya Entreprenadmaskinavtalet innehåller avtalade löneökningar för de kommande tre åren, nya arbetstidsregler och en tydligare regel om vilken lön som gäller för kranförare som jobbar mot ackordslag.
 • Maskinföraravtalet

  Maskinföraravtalet är tecknat mellan Maskinentreprenörerna (ME) och Seko. Här hittar du aktuella löner samt allmänna villkor som avser arbetstid, sjuklön, övertidskompensation, semester, ledighet, uppsägning med mera.
 • Tjänstemannaavtalet 1 maj 2017-30 april 2020

  Maskinentreprenörerna har tillsammans med fem andra arbetsgivarorganisationer tecknat ett treårigt tjänstemannaavtal med Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Tjänstemannaavtalet innebär en fortsatt satsning på lokal lönebildning på företagsnivå.

Andra har även läst

Anställa en lärling

Ett företag som anställer en lärling tar på sig ett utbildningsansvar, företaget ska se till att lärlingen får en varierande utbildning enligt utbildningsplanen för aktuellt yrke.

Varför kollektivavtal med ME?

Du kanske undrar varför du ska ha kollektivavtal? Och varför genom Maskinentreprenörerna? Här listar vi ett antal skäl till varför kollektivavtalet ger dig mer affärer, nöjdare medarbetare och mer ordning och reda i verksamheten.

Skaffa yrkesbevis

Ett yrkesbevis visar att du har den kunskap som krävs för att köra anläggningsmaskiner. Det finns olika vägar till yrkesbeviset. Du kan styrka din erfarenhet (validera) och bredda din utbildning på ME Utbildningscenter.