user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Coronaviruset och företagande

Här har vi samlat information om hur du som företagare påverkas av coronaviruset och vilken form av stöd som finns att tillgå.

Sjukpenning till dig som egenföretagare

För egenföretagare lämnas sjukpenning de första 14 dagarna med 810 kronor per dag till alla, oavsett vald karens. Ansökan måste göras hos Försäkringskassan. Detta ekonomiska stöd gäller fram till 30 juni 2021, förslag finns att förlänga det till 30 september 2021. Stödet kan sökas retroaktivt från och med 11 mars 2020.

Om corona - Försäkringskassan. 

Omsättningsstöd

Har ditt företag tappat i omsättning på grund av coronapandemin? Ansökan för omsättningsstöd är öppen för dig som driver handelsbolag fram till den 15 juni 2021.

Omsättningsstöd - verksamt.se

Omställningsstöd

Stödet handlar om att du som företagare kan få stöd för dina fasta kostnader, exempelvis hyra om du har tappat i omsättning på grund av coronapandemin. Du ansöker hos Skatteverket.

Stöd vid minskad omsättning - verksamt .se

Anstånd med skatter och likviditet

Om ditt företag drabbas av likviditetsproblem på grund av följderna av coronaviruset, så har du möjligheten att ansöka om tillfälligt anstånd med betalning. Anstånd innebär att du skjuter upp betalningen av din skatt och i stället betalar den senare. Du betalar en kostnadsränta och en anståndsavgift på anståndsbeloppet.

Läs mer om tillfälligt anstånd med skattebetalning - Skatteverket

Utökade lånemöjligheter

Regeringen har skjutit till pengar för att öka möjligheterna för svenska företag att få lån och garantier. Detta sker genom:

 

Har du frågor?

Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, måndag-fredag 8-16. Eller maila oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!

Publicerad den 26 mars 2020

Uppdaterad den 14 maj 2021