user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Foto: Scanpix. Helma Spona

Vad är ett hängavtal och räcker det?

Du kan ha valt, eller står i begrepp att teckna kollektivavtal genom hängavtal med facket. Det är bra för din verksamhet och dina anställda. Men om du går med i ME istället så får du samma kollektivavtal, dessutom lite billigare, men du får också det arbetsrättsliga stödet när det gäller att tillämpa och tolka avtalet. Som medlem i ME har du kontakt med en expert nära dig. Ungefär som att få en egen personalavdelning.

Ett hängavtal är ett kollektivavtal mellan en arbetsgivare och en facklig organisation där arbetsgivaren förbinder sig att tillämpa ett kollektivavtal för branschen utan att vara medlem i den arbetsgivarorganisation som har träffat avtalet.

Du har alltså gjort ett ganska bra val när du valt att teckna kollektivavtal. MEN om du tecknar avtalet genom ME istället så får du det arbetsrättsliga stödet av oss också och kan ställa alla frågor du behöver. Som medlem i ME får du kontakt med en expert nära dig. Ungefär som att få en egen personalavdelning. Det ingår inte när du tecknat hängavtal direkt med facket.

Som medlem i ME blir vissa avgifter i kollektivavtalet mycket lägre. Avgifterna för omställnings-försäkringen är 0,4 % (av årslönesumman) högre för tjänstemän (TRR) och 0,3 % högre för arbetarna (TSL) med hängavtal. Omställningsförsäkringen ger de anställda ersättning och hjälp till nytt arbete vid arbetsbrist. Byggnads tar dessutom ut en administrativ avgift för hängavtal. Du kanske till och med räknar hem avgiften för medlemskapet genom den kostnadsbesparingen?

Vill du veta mer? Kontakta dina regionala rättsexperter.

Vad innebär ett kollektivavtal?

Genom Finfa får du mer information

Vad kostar egentligen en anställd?

Vad innebär medlemskapet i övrigt?

Ett medlemskap i ME ger dig många fördelar och kan innebära "röda mattan" till affärerna.
Läs mer

Bli medlem nu!

Du blir enkelt medlem direkt här på webben. Om du har anställda behöver du ha uppgifter om antal anställda och vilken lönesumma du betalade förra året.
Ansök

Räkna själv ut vad medlemskapet kostar

Uppdaterad den 18 september 2017

Det här är Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är bransch- och arbetsgivarorganisationen för Sveriges maskinentreprenörer. Vi företräder och stödjer företagare med anläggningsmaskiner och arbetar för branschens utveckling.

Intervju med Dennis Nyberg

Dennis arbetar på Kranbolaget och har varit medlem i ME i många år. Han ser bara fördelar med sitt medlemskap och rekommenderar alla som äger en maskin att gå med!

Vad kostar det?

Här kan du räkna ut medlemsavgiften för ditt företag att vara medlem i ME. Fyll i förra årets utbetalda bruttolön för de anställda i kronor, exkl sociala avgifter. Klicka därefter på beräkningsknappen.

Vad krävs för att bli medlem?

Ett medlemskap i ME innebär kvalitet och trygghet för den som anlitar ett ME-företag. Därför behöver alla medlemsföretag leva upp till våra kvalitetskrav, teckna kollektivavtal och teckna försäkringar för sina anställa. Du måste också bli medlem i Svenskt näringsliv.

Kollektivavtal

Som medlem i ME omfattas du automatiskt av de kollektivavtal som gäller för din verksamhet. Avtalen bestämmer allmänna anställningsvillkor och löner.