user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Bild: Mostphotos

FAQ - fakturor och avgifter

Din faktura från ME och Svenskt Näringsliv kan ibland vara svår att förstå sig på. Läs mer om vad du betalar för och vart medlemspengarna går.

Varför står Svenskt Näringsliv som avsändare på fakturan?

Svar: En del av din medlemsavgift går till Svenskt Näringsliv. De hanterar dessutom faktureringen för medlemskapet i ME.

Om medlemsavgiften

Hur ofta får jag en faktura?

Svar: Svenskt Näringsliv fakturerar avgifter åt sig själva och åt ME på en gemensam faktura två gånger per år (halvårsavgifter).

Vad avser fakturan?

Svar: Fakturan är en samlingsfaktura för avgifter avseende medlemskap i ME och Svenskt Näringsliv samt eventuellt ytterligare medlemsorganisation som företaget tillhör inom Svenskt Näringsliv.

Hur ska jag läsa informationen på fakturan (sid 1 på fakturan)?

Svar: Avgifterna fördelas på olika juridiska enheter, därför är det flera rader på fakturan. Medlemsavgifter är inte momsbelagda och heller inte avdragsgilla. Serviceavgifter däremot är momsbelagda och avdragsgilla. Längst ner på fakturan finns olika summeringar av belopp.

Hur beräknas avgiften (sid 2 på fakturan)

Svar: Medlemsföretag betalar avgift både till ME och till Svenskt Näringsliv.

Räkna själv ut din avgift. Här kan du också se vad det är som kostar.

Vilka löner baseras min avgift på?

Svar: Inrapporterad lönesumma till ME gäller lön till anställda föregående år och innehåller inte lön till VD, ägare med familj (=make, maka, barn och föräldrar).

Vad betalar jag till Svenskt Näringsliv?

Svar: Svenskt Näringsliv debiterar för medlemskap på följande sätt: Avgiften till SN ligger 0,081% av företagets lönesumma (minst 500 kronor per år). (Avgiften till Svenskt Näringsliv baseras på anställdas, VD, ägare och familjs lönesumma.)

Logga in och se status på dina fakturor

Genom att logga in på "Mina sidor" högst upp till höger på ME:s webb, kan du se status på och skriva ut dina fakturor.

Frågor?

Har du fler frågor? Kontakta oss på ME

Publicerad den 12 maj 2016
Uppdaterad den 29 mars 2019

Vad kostar det?

Här kan du räkna ut medlemsavgiften för ditt företag att vara medlem i ME. Fyll i förra årets utbetalda bruttolön för de anställda i kronor, exkl sociala avgifter. Klicka därefter på beräkningsknappen.

Insamling av dina löneuppgifter

Medlemsavgiften baseras på den information som ni på medlemsföretaget årligen rapporterar in till ME/Svenskt Näringsliv. 2020 sker uppgiftsinsamlingen mellan den 21:a januari och den 12 juni.

Betala med e-faktura?

Vill ditt företag betala med e-faktura? Du kan också få fakturan som pdf istället för på papper.