user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Omtyckt uppslagsbok med 37 år på nacken

Förhoppningen är att handboken snart ska kunna bli mer interaktiv, berättar ME:s Svante Flodén. På bilden 2023 och 1986 års utgåvor. Foto: ME/Ryno Quantz

MEDLEMSFÖRMÅNER. Maskinentreprenörernas handbok, eller ME-handboken som den också kallas, dimper ner i medlemmarnas brevlåda en gång om året. Fullmatad med det mesta en maskinentreprenör behöver veta är den en av ME:s mest uppskattade förmåner.

En som har stenkoll på handboken är Svante Flodén, teknik- och miljörådgivare på ME. Han berättar att den första utgåvan innehöll mycket om entreprenadmaskiner och maskinteknik, men också om arbetsmiljö och arbetsgivaransvar. Och den är inte purung!

– Vi kan spåra den tillbaka till 1986, en tid då internet inte fanns och det inte gick att googla fram information. Bland annat innehöll den då en kalender, en cirkaprislista och en maskinklassningslista. På den tiden hade inte Maskinentreprenörerna bildats ännu, utan det var föregångaren till ME, dåvarande Schaktentreprenörernas Riksförbund (SER), som stod för innehållet, säger Svante.

En gång om året skickas boken kostnadsfritt ut till medlemmarna, under andra halvan av januari. De nya medlemmar som tillkommer under året får också ett exemplar. Innehållet är till vissa delar detsamma som i den första utgåvan, berättar Svante, även om det inte är lika stort fokus på "data och fakta" längre.

– Numera är det lite mer tips och hjälp kring att starta och driva företag. Det som har utvecklats är ekonomi, försäkringar, entreprenadjuridik, miljö och hållbarhet.

Innehållet i boken skrivs av olika personer på ME utifrån olika expertområden. Viss extern hjälp krävs dock. Exempelvis är Terra Advokat (ME:s anlitade entreprenadjurister) med och kvalitetssäkrar innehållet om entreprenadjuridik. Detsamma gäller materialet om regler kring åkeriverksamhet, där behövs extern kompetens.

Vad är det som är så bra med handboken?

– Den innehåller väldigt mycket av det man behöver veta som maskinentreprenör, samlat på ett ställe. Den funkar som en uppslagsbok och innehåller hjälp för att hitta vidare information. Det blir som en första ingång med grundläggande info, sedan hänvisas man vidare till exempelvis Skatteverket, Transportstyrelsen eller Arbetsmiljöverket, förklarar Svante.

Även om ME-handboken primärt är till för företagare i entreprenadmaskinbranschen finns det andra som också har nytta av den. Boken används exempelvis som utbildningsmaterial av skolor som utbildar maskinförare på gymnasie- och komvuxnivå.

På ME har arbetet med att digitalisera handboken påbörjats, och vissa delar har redan flyttat till webbplatsen. Maskinklassningslistan flyttade till webben redan 2011, kalendariet är också digitaliserat och finns på ME:s hemsida. Förhoppningen är att kunna ha mer interaktivt material framöver, så att medlemmarna ska kunna göra egna beräkningar och kalkyler och jobba med index. Men de av medlemmarna som inte är fullt så digitala av sig behöver inte oroa sig i första taget, menar Svante.

– Så länge den är uppskattad i fysisk form så finns den kvar!

Vad tycker medlemmarna om handboken, får vi någon feedback?

– Det är en av de absolut största medlemsförmånerna, får vi höra! Två av de förmåner som hamnar i topp är faktiskt tidningen Maskinentreprenören och ME-handboken. Medlemmarna gillar nog fortfarande att ha något fysiskt att hålla i handen. Det är också ett av de få fysiska medlemsbevisen de får, det blir en bekräftelse på att de är med i ME.

ME-handboken

Alla medlemsförmåner

Fakta

1986: Första ME-handboken ges ut under namnet Entreprenadhandbok.
1994: Cirkaprislistan slutar produceras på grund av den nya konkurrenslagen som trädde i kraft 1993.
2007: Nytt format och nytt innehåll i samarbete med Sveriges Åkeriföretag.
2011: Maskinklassningslistan flyttar från boken till Maskinleverantörernas webbplats. (2021 tar ME över publiceringen av listan.)
2013: Boken byter namn till Maskinentreprenörernas handbok.
2017: Samarbetet med Sveriges Åkeriföretag upphör efter 10 år. Böckerna görs hädanefter oberoende av varandra.

Publicerad den 14 februari 2023