user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Senaste infrastipendiaten: "En lyckad företagare behöver inte jobba dygnet runt"

ME:s vd Anders Robertsson delar ut 2021 års Infrastipendium till Christian Nielsen under den digitala Stora Infradagen 2022. Foto: ME

Christian Nielsen, vd på Oscarssons Mark & Entreprenad, fick ME:s Infrastipendium förra gången. Nu ska en ny infrastipendiat snart utses. Vad tycker Christian ska premieras när juryn gör sitt val?

När Christian tog emot Infrastipendiet under Stora Infradagen 2022 var det med en fin motivering. Juryn menade att han är en "klok och jordnära företagare" och att hans företag "ligger långt fram i användandet av digital teknik som håller på att revolutionera hela synen på vad ett entreprenadföretag egentligen är".

Mer om Christian Nielsen

Vi bad Christian kommentera de olika kriterierna juryn har att utgå ifrån när de nu ska utse nästa infrastipendiat.

  • Kreativitet och innovation – personen kan exempelvis ha utvecklat teknik, introducerat en ny produkt eller arbetsmetod.
  • Hållbarhet – personen kan ha jobbat med ekonomisk, social eller miljömässig hållbarhet. (Exempelvis återinvesterat klokt i företaget, jobbat med mångfald/arbetsmiljö eller börjat ställa om till fossilfritt.)
  • Förebild för branschen – personen är en ambassadör och inspirerar andra unga företagare i branschen.

Mer om Infrastipendiet

 Vad tycker du om kriteriet "kreativitet och innovation"?

– Det här tycker jag ska premieras. Kommer man på något unikt så ska det självklart lyftas!

Och "hållbarhet" då, hur går dina tankar där?

– Vi sitter ju lite i kläm inom detta område kan jag tycka, då vi inte har jättemycket alternativ vad gäller drivmedel för grävmaskinerna. Men det jag tycker ni ska försöka värdera är att personen tror på sitt företag och återinvesterar mycket och ligger långt fram med ledningssystem och struktur i företaget.

Att vara en "förebild för branschen", vad innebär det för dig?

– Att personen i fråga har goda ledaregenskaper. Det är skillnad på gamla och nya företagare enligt mitt tycke. Här tycker jag kanske att man ska höra med personalen på nominerade företag och få en helhetsbild av företagaren.

– En lyckad företagare är enligt mig en person som utan att jobba dygnet runt kan driva ett företag som är lönsamt och som har ett bra rykte både utåt och bland sin personal. Man ska ha en framgångsrik organisation! För tio år sen var en bra företagare en person som aldrig träffade sin familj, jobbade dygnet runt och aldrig var sjuk eller ledig. Men man kan faktiskt driva framgångsrika företag och samtidigt vara en bra förälder och leva ett socialt liv utanför jobbet!

Publicerad den 25 november 2022