user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Flera viktiga frågor för maskinentreprenörer i regeringsförklaringen

Foto: Per Kristiansen

I den regeringsförklaring som nyligen presenterades syns flera av de frågor som är viktiga för Maskinentreprenörernas medlemmar. Här presenterar vi några av dem.

När statsminister Ulf Kristersson nyligen läste upp sin regeringsförklaring återfanns flera sakfrågor som ME opinionsbildat om under det senaste året. Sänkt skatt på drivmedel, kraftigt minskad reduktionsplikt, nya verktyg för tullen att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten och insatser mot stöldligor som stjäl diesel.

Läs hela regeringsförklaringen på regeringens webbplats

Nya verktyg för tullen

I debattartikeln som presenterade 2021 års stöldrapport krävde ME bland annat att tullverket får utökade befogenheter. Artikeln publicerades på debattplats i fyra regionala tidningar, bland annat Värmlands Folkblad.

Debatt: En av tre maskinentreprenörer utsatt för stöld – Värmlands Folkblad

Återupprättad tilltro till rättsstaten

Årets stöldrapport från ME släpptes i valrörelsens slutskede och kommunicerades i 10 regionala tidningar över hela landet, till exempel Västerbottens-Kuriren. Denna gång krävde ME att nästa regering måste sluta tiga om brott mot företag. I regeringsförklaringen nämns dieselstölder specifikt som ett exempel på en fråga där staten måste agera för att inte underminera tilltron till rättsstaten.

Debatt: Sluta tiga om brott mot företag – Västerbottens-Kuriren

Sänkta drivmedelspriser

Genom ME:s upprop "Nu ställer vi maskinerna" krävde i vintras över 2 200 engagerade maskinentreprenörer sänkta bränsleskatter och halverad reduktionsplikt. Regeringsförklaringen utlovar både sänkta drivmedelspriser och att reduktionsplikten sänks till EU:s lägstanivå den 1 januari 2024, något som ska gälla för hela mandatperioden.

Yrkesutbildningar anpassade efter verkliga behov

Slutligen lyftes en fråga som ME och ME-skolan drivit så intensivt att den närmast starkt förknippas med oss – behovet av att kompetensförsörjningen för yrkesutbildningar säkras genom att i högre grad anpassas efter arbetsmarknadens och de yrkesverksammas behov.

Läs om Framtidens maskinförare hos ME-skolan

Publicerad den 28 oktober 2022