user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Foto: Caterpillar

Ovanligt stabil vinter i entreprenadbranschen

Lucia-MEKO: Det vikande bostadsbyggandet och den säsongsmässiga nedgången för maskinentreprenörer påverkar branschen överraskande lite denna vinter. Det visar Maskinentreprenörernas senaste konjunkturbarometer MEKO. Och infrastrukturjobben väntas öka de kommande två åren.

- Man kan mellan raderna se att det finns en försiktighet. Men jag är något överraskad att det ser så pass stabilt ut för maskinentreprenörer. Det visar att företagen verkar i en mycket bredare bransch än byggsektorn som helhet, säger Hampe Mobärg, vd på Maskinentreprenörerna (ME).

Sedan ett antal år tillbaka redovisar ME en unik konjunkturbarometer som strikt fokuserar på maskinentreprenörernas bransch. Branschen sticker ut och visar tillväxt för femte året i rad när det gäller både omsättning och rörelseresultat. Trots svårigheter att rekrytera har antalet anställda i branschen stadigt ökat.

Den senaste mätningen – Lucia-MEKO som visar den förväntade trenden de kommande sex månaderna är försiktigt positiv. Den säsongsmässiga nedgången vintertid för maskinentreprenörer finns där som vanligt, men efterfrågan på bolagens tjänster är fortsatt hög och investeringsviljan när det gäller maskiner har inte vikt sedan förra mätningen.

- Sedan den första MEKO-undersökningen 2015 har efterfrågan på tjänster vuxit rejält. Men 50 procent faktiskt. Investeringar i bostäder förväntas minska framöver, men när det gäller infrastruktur kan man räkna med en uppgång 2019 till 2020 på grund av den infrastrukturplan bsom ligger. Det finns också indikationer på att gruv- och metallindustrin planerar för större investeringar, säger Magnus Johansson, projektledare på Industrifakta som gör MEKO åt ME.

Läs hela rapporten här:

Lucia-MEKO 2018

Nästa MEKO-rapport presenteras i mitten av juni (Midsommar-MEKO). 

Tidigare rapporter:

Midsommar-MEKO 2018

Lucia-MEKO 2017

Midsommar-MEKO 2017

Lucia-MEKO 2016

Midsommar-MEKO 2016

Lucia-MEKO 2015

Läs även:

Så här tar vi fram rapporten

MEKO presenteras två gånger om året. Lucia-MEKO (13 december) och Midsommar-MEKO (21 juni).

För mer information kontakta:
Hampe Mobärg, VD ME, tfn: 0730-29 88 56, e-post: hampe.mobarg@me.se
Magnus Johansson, Industrifakta, tfn: 0768-17 18 18, e-post: magnus.johansson@industrifakta.se

Uppdaterad den 13 december 2018