user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Nu stoppar vi tjuven.

Stoppa maskin- och dieselstölderna

Vi har nått en punkt där stölder börjar bli vardag för maskinentreprenörer runtom i landet. Varannan medlem i ME har drabbats. De flesta av dem vid upprepade tillfällen. Men det finns mycket vi kan göra för att minska risken för brott. För stölderna får aldrig bli vardag!

Maskinentreprenörerna arbetar med ett brottsförebyggande koncept på bred front för att motverka stölder och brottslighet. Utöver brottsförebyggande råd och samarbeten arbetar vi på ME aktivt för att för påverka politiker, domstolar och ansvariga myndigheter. Nu kan vi också erbjuda medlemmar i ME ett heltäckande paket med stöldskyddslösningar framtaget tillsammans med Eurosafe.

Säkerhetspaket till förmånligt pris

Skydda din utrustning med ME:s rabatterade säkerhetspaket. Paketet består av DNA-märkning Smartwater, spårsändare för alla fordon, ljudbarriär Inferno Mobile System och LED-strålkastare med rörelsevakt. Tack vare samarbetet med Eurosafe som partner i ME-inköp erbjuds utrustningen i paketet till mycket förmånligt pris. 

Beställ nu på eurosafe.se/stoppatjuven eller på telefon 0155-46 06 00.

Utrustning som skyddar

Säkerhetspaketet består av utrustning som försvårar för tjuven:

Larm

Ett larm med siren har avskräckande effekt och försvårar arbetet för tjuven. Bäst effekt har larmet om det används där omgivningen kan reagera, exempelvis i närheten av bebyggelse, eller i stängda utrymmen där ljudet blir outhärdligt för tjuven.

Strålkastare

Komplettera larmet med en strålkastare med kraftigt ljus. Det förblindar tjuven vilket tillsammans med det outhärdliga ljudet och risken för upptäckt minskar risken för att stöldförsöket fullföljs.

Märk-DNA

Märk-DNA är en genomskinlig stöldmärkningsvätska med en unik kod som du kan pensla på alla typer av föremål. Koden registreras i en internationell databas och gör det möjligt för polis över hela världen att spåra föremålet tillbaka till dig som ägare. Vätskan är extremt svår att få bort och klarar utomhusförhållanden under flera år.

Spårsändare

Med en spårsändare kan ett märkt föremål följas via en dator eller mobil i realtid. Sändaren slår larm och skickar löpande platsuppdateringar när den känner av att det märka föremålet flyttas, och kan konfigureras för att bara larma under exempelvis kvällar och helger. Tekniken lämpar sig bra för större föremål så som entreprenadmaskiner, där den tack vare sin kompakta storlek enklare kan gömmas. 

Skyddande rutiner

Genom rutiner kan du försvåra för tjuven. Tänk på att:

 • Skylta! Att skylta med att arbetsplatsen är övervakad, larmad och att egendomen går att spåra har avskräckande effekt.
 • Blockera inkörsvägar. Blockera tillfartsvägar med cementblock, bommar, tunga maskiner eller stenar under kvällar och helger.
 • Gör projektet känt för polisen. De kan informera om hur hotbilden ser ut området och ibland även bistå med att köra ronder vid arbetsplatsen.
 • Anslut till en larmkedja. Samverka med andra entreprenörer i området för att förhindra brott! Genom att ansluta till en larmkedja kan information om en inträffad stöld höja beredskapen och förbättra möjligheterna för polisen att gripa tjuven.
 • Töm tanken. Fyll inte på med mer diesel än nödvändigt! Anpassa förbrukningen så att tanken nästan är tom under kvällar och helger.
 • Lås in utrustningen dag som natt. Även under kortare raster hinner tjuven vara framme! Lås in verktyg i en container eller bod med ett enklare lås under dagtid och ett starkare under natten.

Anmäl alltid stölder

Det är ytterst viktigt att ni medlemmar anmäler alla stölder. Utan det får vi inte en rättvisande bild av stölderna och därmed mindre möjligheter att kräva åtgärder och stöd från myndigheterna. Rapportera också händelser till din kontaktperson på ME, så att vi har fakta att använda i dialog med myndigheter.

Checklista om tjuven varit framme:

 • Ring alltid 112 vid pågående brott!
 • Gör en polisanmälan via 114 14 eller www.polisen.se.
 • Skydda eventuella spår som tjuven lämnat kvar på brottsplatsen tills att polisen anländer.
 • Dokumentera brottsplatsen med mobilkamera.
 • Anmäl till larmkedja.
 • Anmäl till försäkringsbolag.

Beställ ME:s stöldskyddspaket

Skydda din utrustning med ME:s rabatterade säkerhetspaket. Paketet består av utrustning för stöldmärkning av verktyg och redskap, områdesskydd med siren och belysning, samt GPS-utrustning för att spåra entreprenadmaskiner. 

Beställ:

Via webben: Eurosafes webbplats 
Telefon: 0155-46 06 00