Åsikt/Debatt
Maskinentreprenörerna arbetar för branschens utveckling på flera sätt. På denna sida hittar du debattinlägg och opinionstexter som visar vad vi tycker i olika frågor. Artiklarna bygger på våra remissvar.
Maskinentreprenörerna arbetar för branschens utveckling på flera sätt. På denna sida hittar du debattinlägg och opinionstexter som visar vad vi tycker i olika frågor. Artiklarna bygger på våra remissvar.
Vatten, avlopp, vägar, järnväg, kraftnät och kommunikation är beroende av maskinentreprenörer. För att de ska kunna fortsätta utveckla landets infrastruktur krävs att regeringen gör mer än att bara tillfälligt pausa reduktionsplikten, menar ME.
Regeringen föreslår att skatten på bensin och diesel sänks under perioden 1 maj–30 september. Förslaget är bra men perspektivet är alltför kortsiktigt för att ge ordentlig lindring till medlemsföretagen, menar ME.
Elektrifiering är en förutsättning för klimatarbetet – men det svenska elnätet är redan ansträngt. Att introducera elvägar är bara möjligt om framtidens elförsörjning kan säkerställas, menar Maskinentreprenörerna.
Regeringen har föreslagit att skatten på diesel som används i yrkesmässig jord-, skogs- och vattenbruksverksamhet tillfälligt sänks. ME anser att förslaget ska stoppas helt eftersom ökat stöd riskerar att kraftigt snedvrida konkurrensen inom entreprenadsektorn.
I en promemoria från regeringen föreslås att biodrivmedel ska lyftas in i reduktionsplikten. ME har i ett remissvar gett sina synpunkter, och menar att det finns flera andra områden man borde jobba med innan det sker. Dessutom skulle en slopad skattebefrielse slå hårt mot företagen.
Finansdepartementet skickade i december 2021 promemorian Sänkt energiskatt på bensin och diesel på remiss. I den föreslogs att energiskatten ska sänkas med 50 öre per liter. ME stöder förslaget, och menar att ett viktigt nästa steg är att avskaffa den årliga överindexeringen om 2 % utöver KPI.
ME har lämnat ett remissyttrande över regeringens utredning Vägen mot fossiloberoende jordbruk, som presenterades i juli 2021. ME menar att utredningen föreslår stödåtgärder till en sektor, utan att ta i beaktande de negativa effekter det medför i andra branscher.
Enligt Utfasningsutredningen som lämnades till regeringen i juni 2021 ska användningen av fossila drivmedel fasas ut i Sverige senast år 2040. Men för att nå dit krävs andra insatser utöver elektrifiering.
Upphandlingsmyndigheten kom under sommaren med ett nytt förslag på klimatkrav, denna gång gällande masshantering. ME har läst förslaget och kommit med synpunkter.
Att entreprenörer ska arbeta för att uppnå så låg miljöpåverkan som möjligt är en självklarhet. Men det är beställaren som har störst ansvar att påverka det utförda arbetet.
Ett krångligt regelverk gör så att stora mängder massor hamnar på deponi i stället för att återvinnas som det dugliga material det är. Det menar Eva Ingverud, miljö- och hållbarhetsansvarig på ME.
Lagen om offentlig upphandling har ett gott syfte – att värna skattebetalarnas pengar och främja konkurrensen. Men vi ser ibland upphandlingar som inte alltid är utformade för skattebetalarnas bästa, skriver Svante Flodén, teknik- och miljörådgivare på ME.
Det finns många problem med den svenska järnvägen – framför allt att tågen inte kommer i tid. Oftast beror det på en eftersatt infrastruktur. Man skulle tro att det är bra när våra politiker tar tag i frågan, men som det är nu riskerar problemen att förvärras.