user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Lars Stjernkvist och Amelie von Zewigbergk i samtal med ME:s Hampe Mobärg och moderator Elisif Elvinsdotter. Foto: Ryno Quantz

Så var Stora Infradagen 2021

Stora Infradagen blev inte inställd, istället ställdes konferensen om till att bli helt digital. Det nya konceptet satte rekord i antal deltagare. 417 personer såg sändningen som visades via nätet. Det gick också att se sändningen i ME-appen och på SVT forum.

Bekanta ansikten sedan förra konferensen var Mikael Tornving som programledare och Elisif Elvinsdotter som moderator. Flera inbjudna gäster medverkade i sändningen, vissa på plats i studion i Vasateatern, andra via länk och några genom förinspelade meddelanden. 

Bland gästerna fanns bland annat gymnasieutredarna Lars Stjernkvist och Amelie von Zewigbergk, regeringens coronasamordnare Anders Ferbe och Johan Mörnstam, nytillträdd Europachef för E.ON:s elnät.

På agendan fanns diskussioner om utbyggnad av det svenska elnätet, yrkesutbildningarnas framtid och behovet av säkrad kompetensförsörjning, samt hur viktiga satsningar som järnvägsunderhåll ska balanseras i Trafikverkets budget.

– Har vi inte pengar, så har vi inte det. Då kommer vi oundvikligen att behöva lägga mer på avhjälpande underhåll än på förebyggande och det straffar sig i längden. Helst av allt skulle jag förstås se att vi får ökade medel. Nu måste vi prioritera säkerhetsrisker, som tunnlar och broar, sedan de vägar där vi har mest trafik och där det är viktigt för näringslivet att de fungerar. Risken är att vi då tappar landsbygdens vägnät, vilket är olyckligt eftersom vägarna för de flesta är den enda transportmöjligheten, sa Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon om myndighetens prioriteringar.

Sist men inte minst delades också Infrastipendiet ut till Johan Jansson och Familjeföretaget Janssons Entreprenad.

Du kan se hela sändningen från Stora Infradagen 2021 på ME:s youtubekanal.

Uppdaterad den 3 september 2021