user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Maskinförarutbildning

Behovet av maskinförare är stort. Oavsett vilken typ av utbildning du går kan du i princip räkna med jobb direkt när du är klar. Du kan bli maskinförare direkt på gymnasiet eller på komvux. Att bli maskinförare är en utbildning för dig som gillar att jobba praktiskt och vara ute i verkligheten. Utbildningen förbereder dig för ditt framtida jobb med mycket tid i maskinerna, antingen på skolans övningsområde eller ute på praktik.

Direkt efter utbildningen är du färdig att ta anställning som lärling med lärlingslön. I vissa fall kan du bli lärling redan under utbildningen. När lärlingsperioden är över får du ditt yrkesbevis och är behörig maskinförare.

Relaterat innehåll

Vad gör en maskinförare?

Du har kanske redan sett Hampus Hedströms och våra Youtubefilmer om att försöka vara maskinförare utan att vara utbildad för det och nu senast vad jobbet innebär. Men om du undrar vad en maskinförare egentligen gör och hur man blir en sån, har vi mer information.

Vem får köra grävmaskin?

I vår bransch ställer myndigheter, beställare och kollektivavtal krav på kunskaper, utbildning och kompetens för den som ska köra en grävmaskin eller andra anläggningsmaskiner. Kraven kan variera beroende på om föraren är en egenföretagare eller anställd, vem som är beställare och var arbetet ska utföras.

Om ME-skolan

ME-skolan erbjuder företagsanpassade kurser inom de flesta områden för dig som arbetar i branschen. För att göra kompetensprov eller komplettera ditt yrkesbevis är du också välkommen till oss. Vi finns över hela landet och genomför både öppna och företagsanpassade kurser nära dig. Vi erbjuder också utbildningarna, både till maskinförare på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram och genom den kommunala vuxenutbildningen.

Skaffa yrkesbevis/förarbevis

Ett yrkesbevis visar att du har den kunskap som krävs för att köra anläggningsmaskiner. Det finns olika vägar till yrkesbeviset. Du kan styrka din erfarenhet (validera) och bredda din utbildning på ME Utbildningscenter.

ME Utbildningscenter

På ME Utbildningscenter erbjuder ME-skolan maskinförarutbildning för ungdomar och vuxna. Här kan du också göra kompetensprov och komplettera ditt yrkesbevis för fler maskiner. Här förlägger vi också kurser och andra utbildningar som hålls av ME-skolan.