user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Foto: Tommy Östman

Vill du också köra grävmaskin?

Behovet av maskinförare och grävmaskinister är stort. Oavsett vilken typ av utbildning du går kan du i princip räkna med jobb direkt när du är klar. Och kul är det! Välkommen till en framtidsbransch där den tekniska utvecklingen går blixtsnabbt.

Maskinförare - ett framtidsjobb

Att bli maskinförare är en utbildning för dig som gillar att jobba praktiskt och vara ute i verkligheten. Utbildningen förbereder dig för ditt framtida jobb med mycket tid i maskinerna. Direkt efter utbildningen är du färdig att ta anställning som lärling med lärlingslön. När lärlingsperioden är över får du ditt yrkesbevis och är behörig maskinförare.

Behovet av nya maskinförare är stort och kommer att öka när stora infrastruktursatsningar ska förverkligas, samtidigt som medarbetare går i pension. Att bli maskinförare är ett bra yrke - med en trygg framtid.

Vilka maskiner finns det?

Det finns många olika sorters maskiner och i olika modeller. De är ofta specialgjorda för sina olika användningsområden. De vanligaste är hjullastare och grävmaskiner.

Alla maskiner i branschen

Gör karriär i branschen

Kanske vill du efter några år prova någonting annat. Då finns det många olika vägar att välja mellan. Då vet du vad de olika delarna av ett bygge handlar om och har skaffat dig praktisk erfarenhet som gör dig mer attraktiv och extra intressant på arbetsmarknaden. 

Byggtekniker, arbetsledare eller platschef?

En del väljer att studera till byggtekniker eller arbetsledare på yrkeshögskola. På ett bygge är arbetsledaren en viktig person och platschefens högra hand. Då arbetar du ofta med att planera och följa upp arbetet, både praktiskt och ekonomiskt. Byggteknikern bidrar med sina djupa kunskaper i byggteknik. Du kan också bli platschef. Det är den person som har stort ansvar för ett byggprojekt när det gäller till exempel ekonomi, lagar och bestämmelser och annat som påverkar projektet. 

Byggingenjör?

En annan väg är att bli byggnadsingenjör på en teknisk högskola, som KTH i Stockholm. Det finns många olika inriktningar, från ledning av stora byggprojekt till fastighetsekonomi. Du kan arbeta med allt från stadsplanering och konstruktion till trafiklösningar eller miljöfrågor och du har en internationell arbetsmarknad om du är duktig på det du gör.

Hur blir man maskinförare/maskinist?

Du kan bli maskinförare direkt på gymnasiet eller på komvux. Det finns också möjlighet att företaget du jobbar på hjälper dig genom att köpa en företagsutbidning åt dig. Då gör du all praktik på det ena företaget.

Gymnasieutbildning

Komvuxutbildning

Publicerad den 28 oktober 2018
Uppdaterad den 28 oktober 2018

Komvuxutbildning till maskinförare

Efterfrågan på maskinförare är stor. Vår utbildning är nära kopplad till branschens företag och gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Efter utbildningen kan du få ett fritt och roligt jobb i en bransch i stark utveckling.

Gymnasieutbildning för maskinförare - Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Branschen har ett stort behov av ny personal under lång tid framåt, därför jobbar ME tillsammans med ett antal gymnasieskolor för att utbilda fler maskinförare. tack vare ME:s expertis och kontaktnät i branschen kan vi se till att undervisning håller så hög kvalitet som möjligt och att de elever som går utbildningen har de kunskaper som faktiskt efterfrågas av arbetsgivare.

Vilka maskiner finns det i branschen?

Du som funderar på att bli maskinförare undrar kanske över vilka maskiner som finns i branschen. Det finns många olika sorters maskiner och i olika modeller. De är ofta specialgjorda för sina olika användningsområden. De vanligaste är hjullastare och grävmaskiner.