user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Foto: Tommy Östman

Vill du också köra grävmaskin?

Behovet av maskinförare och grävmaskinister är stort. Oavsett vilken typ av utbildning du går kan du i princip räkna med jobb direkt när du är klar. Och kul är det! Välkommen till en framtidsbransch där den tekniska utvecklingen går blixtsnabbt.

Maskinförare - ett framtidsjobb

Att bli maskinförare är en utbildning för dig som gillar att jobba praktiskt och vara ute i verkligheten. Utbildningen förbereder dig för ditt framtida jobb med mycket tid i maskinerna. Direkt efter utbildningen är du färdig att ta anställning som lärling med lärlingslön. När lärlingsperioden är över får du ditt yrkesbevis och är behörig maskinförare.

Behovet av nya maskinförare är stort och kommer att öka när stora infrastruktursatsningar ska förverkligas, samtidigt som medarbetare går i pension. Att bli maskinförare är ett bra yrke - med en trygg framtid.

Vilka maskiner finns det?

Det finns många olika sorters maskiner och i olika modeller. De är ofta specialgjorda för sina olika användningsområden. De vanligaste är hjullastare och grävmaskiner.

Alla maskiner i branschen

Gör karriär i branschen

Om du har studerat till maskinförare kan du gå många olika vägar när du är klar. En del startar eget, andra pluggar eller tar sig vidare på sitt eget sätt. En sak är säker, det finns många sätt att göra karriär i en framtidsbransch som vår. Vi behöver alltid duktigt folk.

Hur kan man utvecklas i branschen?

Hur blir man maskinförare/maskinist?

Du kan bli maskinförare direkt på gymnasiet eller på komvux. Det finns också möjlighet att företaget du jobbar på hjälper dig genom att köpa en företagsutbidning åt dig. Då gör du all praktik på det ena företaget.

Läs mer

Publicerad den 28 oktober 2018
Uppdaterad den 28 oktober 2018

Hur kan man utvecklas i branschen?

Det råder brist på duktiga maskinförare. Du som utbildar dig till maskinförare är mer eller mindre garanterad jobb efter din utbildning. Efter examen som maskinförare kan du ta många olika vägar. En del startar eget och andra pluggar vidare. En sak är säker, det finns många sätt att göra karriär i en framtidsbransch som vår.

Komvuxutbildning till maskinförare

Efterfrågan på maskinförare är stor. Vår utbildning är nära kopplad till branschens företag och gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Efter utbildningen kan du få ett fritt och roligt jobb i en bransch i stark utveckling.

Gymnasieutbildning för maskinförare - Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) är gymnasieutbildningen för dig som brinner för att köra maskiner och vill komma igång och jobba direkt efter examen. På Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Anläggningsfordon tillbringar du mycket tid i maskinerna. Du får praktik hos företagen i trakten och undervisning för körkort klass B ingår. Du kan även välja till ämnen som ger dig behörighet för högskolestudier.

Vilka maskiner finns det i branschen?

Du som funderar på att bli maskinförare undrar kanske över vilka maskiner som finns i branschen. Det finns många olika sorters maskiner och i olika modeller. De är ofta specialgjorda för sina olika användningsområden. De vanligaste är hjullastare och grävmaskiner.