user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Foto: Ryno Quantz

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) på Upplands-Brogymnasiet i Bålsta

Brinner du för att köra maskiner och vill komma igång och jobba direkt efter gymnasiet? På Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Anläggningsfordon tillbringar du mycket tid i maskinerna. Under utbildningen får du praktik hos företagen i trakten och undervisning för körkort klass B ingår. Dessutom kan du välja ämnen så att du får behörighet för högskolestudier.

ME-skolan på Upplands-Brogymnasiet i Bålsta

För att säkerställa kvalitén på utbildningen och möta branschens krav har Upplands-Brogymnasiet (UBG) valt att lägga ut den yrkesinriktade delen av programmets utbildning på entreprenad till ME-skolan. Utbildningen är uppdelad i två delar, där ME-skolan och UBG ansvarar för var sin del.

De gemensamma gymnasieämnena, som till exempel svenska och matematik, läser man vissa dagar i veckan i gymnasieskolans lokaler i Kungsängen. Den yrkesinriktade delen är förlagd till Dragrännans industriområde i Bålsta. ME-skolan erbjuder inriktningen Anläggningsfordon.

På ME-skolan finns ett stort övningsområde med bra lokaler. Du får köra moderna maskiner från Caterpillar som innebär att du alltid får jobba med den senaste tekniken och med en variation av olika maskintyper.

Under utbildningen får du lära dig att:

  • Köra och underhålla anläggningsmaskiner som grävmaskin och hjullastare
  • Bygga vägar och husgrunder
  • Gräva och lägga vatten- och avloppsledningar
  • Lasta och lossa olika typer av gods och material
  • Läsa ritningar och beskrivningar för bygg- och anläggningsarbeten
  • Arbeta med laser- och GPS utrustning för höjdmätning och positionering

Det första året är en bas-år då du får prova på olika yrken inom bygg- och anläggningsprogrammet. Du får till exempel prova på trä/snickeri, betong, måleri och maskinförare. När det är dags för andra året får du välja inriktning. På ME-skolan får du garanterat köra anläggningsmaskiner redan första året, men den riktiga förarutbildningen börjar alltså andra året.

Du får praktik hos företagen i branschen

I utbildningen ingår minst 15 veckor praktik (APL - arbetsplatsförlagd utbildning). Under praktikperioderna kommer du vara med om en rad spännande projekt som praktikföretagen erbjuder. Under dessa perioder har du också chans att skapa kontakter med företag i branschen som efter avslutad utbildning kan leda till jobb.

Körkortsundervisning klass B ingår

I utbildningen ingår också ett grundpaket med körkortsundervisning för att kunna köra maskinerna i trafik. Detta paket omfattar ett antal lektioner med både trafikteori och övningskörning för körkort B. Du får sedan själv stå för eventuella extra lektioner och göra uppkörning på vanligt sätt.

Poängplan

Se poängplan för Bygg- och anläggningsprogrammet med yrkesutgång anläggningsförare

Karriär i branschen

Om du har studerat till maskinförare kan du gå många olika vägar när du är klar. En del startar eget, andra pluggar eller tar sig vidare på sitt eget sätt. En sak är säker, det finns många sätt att göra karriär i en framtidsbransch som vår. Vi behöver alltid duktigt folk.
Läs mer

Så här söker du

Om du vill söka till maskinförarutbildningen på ME-skolan i Bålsta vänder du dig till din SYV på din skola. Gymnasieguiden.se kan vara en hjälp i ditt gymnasieval. Om du söker från en annan kommun så är det hemkommunen som bestämmer om du får studera i Bålsta.

Att söka till gymnasiet - så här går det till enligt Gymnasieguiden.se

Kontakt med studie- och yrkesvägledare, SYV, på Upplands-Brogymnasiet

Hitta till ME Utbildningscenter Bålsta 

ME-skolans verksamhet sker på ME Utbildningscenter i Bålsta.

Dragrännan 19, 746 50 Bålsta

Hitta till ME Utbildningscenter i Bålsta 

Du som förälder/vuxen

Varför gör ME-skolan det här. Här får du frågor och svar om vårt engagemang i branschen och vad utbildningen går ut på.

Uppdaterad den 22 september 2018

Relaterat innehåll

Vad gör en maskinförare?

Du har kanske redan sett Hampus Hedströms och våra Youtubefilmer om att försöka vara maskinförare utan att vara utbildad för det och nu senast vad jobbet innebär. Men om du undrar vad en maskinförare egentligen gör och hur man blir en sån, har vi mer information.

Hjälp ditt barn till en trygg framtid!

Att vara maskinförare är ett fritt och roligt jobb. Det skapar stolthet att behärska och förfina tekniken i grävmaskinen. Dessutom kan maskinförare se tydliga resultat av sitt jobb, ofta banbrytande byggprojekt. Behovet av nya maskinförare är stort och kommer att öka när stora infrastruktursatsningar ska förverkligas, samtidigt som medarbetare går i pension. Att bli maskinförare är ett bra yrke - med en trygg framtid.

ME-skolan utbildar efter framtidens krav

På ME-skolan utbildar vi alltid efter verklighetens krav och vill ge varje enskild elev bästa möjliga personliga utveckling. För att lyckas med det har vi bra övningsområden, moderna fordon, hög lärartäthet och – inte minst viktigt – lärare som kan och förstår branschen. Eftersom ME är en del av branschen har vi också många företag som kan ge våra elever riktigt bra praktikplatser. Läs mer om hur vår pedagogik fungerar.

Gymnasieutbildning för maskinförare - Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) är gymnasieutbildningen för dig som brinner för att köra maskiner och vill komma igång och jobba direkt efter examen. På Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Anläggningsfordon tillbringar du mycket tid i maskinerna. Du får praktik hos företagen i trakten och undervisning för körkort klass B ingår. Du kan även välja till ämnen som ger dig behörighet för högskolestudier.