user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Foto: Tommy Östman

Hur kan man utvecklas i branschen?

Det råder brist på duktiga maskinförare. Du som utbildar dig till maskinförare är mer eller mindre garanterad jobb efter din utbildning. Efter examen som maskinförare kan du ta många olika vägar. En del startar eget och andra pluggar vidare. En sak är säker, det finns många sätt att göra karriär i en framtidsbransch som vår.

Om du har bestämt dig för att du vill bli maskinförare så söker du till gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram, inriktning Anläggningsfordon. Branschen handlar om hur man bygger vägar och järnvägar eller lägger asfalt. Här finns alla möjligheter till bra jobb i framtiden!

Efter tre år på gymnasiet kan du börja jobba som maskinförare. Det vanligaste är då att du börjar jobba på ett företag i branschen. Passa på att visa framfötterna och lära dig allt du kan. Det har du nytta av.

Bli egen

Många av dem som är stora företagsledare i branschen idag har startat från noll. Om du har entreprenörsanda kan du prova dina vingar som egen företagare. Det finns jobb i entreprenadbranschen som behöver göras – och pengar att tjäna. Kanske tar du över familjeföretaget, kanske väljer du att starta ett eget. Att få bygga framtidens infrastruktur är ett jobb att vara stolt över.

Eller gå vidare i branschen..

Kanske vill du efter några år prova någonting annat. Då finns det många olika vägar att välja mellan. Då vet du vad de olika delarna av ett bygge handlar om och har skaffat dig praktisk erfarenhet som gör dig mer attraktiv och extra intressant på arbetsmarknaden. 

Byggtekniker, arbetsledare eller platschef?

En del väljer att studera till byggtekniker eller arbetsledare på yrkeshögskola. På ett bygge är arbetsledaren en viktig person och platschefens högra hand. Då arbetar du ofta med att planera och följa upp arbetet, både praktiskt och ekonomiskt. Byggteknikern bidrar med sina djupa kunskaper i byggteknik. Du kan också bli platschef. Det är den person som har stort ansvar för ett byggprojekt när det gäller till exempel ekonomi, lagar och bestämmelser och annat som påverkar projektet. 

Byggingenjör?

En annan väg är att bli byggnadsingenjör på en teknisk högskola, som KTH i Stockholm. Det finns många olika inriktningar, från ledning av stora byggprojekt till fastighetsekonomi. Du kan arbeta med allt från stadsplanering och konstruktion till trafiklösningar eller miljöfrågor och du har en internationell arbetsmarknad om du är duktig på det du gör.

Lär dig fler maskiner

Om du vill bredda dig som maskinförare kan du gå vidare och lära dig köra andra maskiner än grävmaskiner och hjullastare. Det finns många olika typer av spännande specialfordon att upptäcka – och igen, ju fler fordon du kan, desto fler jobb kan du ta.

Publicerad den 19 september 2018
Uppdaterad den 5 juli 2019

Vilka maskiner finns det i branschen?

Du som funderar på att bli maskinförare undrar kanske över vilka maskiner som finns i branschen. Det finns många olika sorters maskiner och i olika modeller. De är ofta specialgjorda för sina olika användningsområden. De vanligaste är hjullastare och grävmaskiner.

Gymnasieutbildning för maskinförare - Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Branschen har ett stort behov av ny personal under lång tid framåt, därför jobbar ME tillsammans med ett antal gymnasieskolor för att utbilda fler maskinförare. tack vare ME:s expertis och kontaktnät i branschen kan vi se till att undervisning håller så hög kvalitet som möjligt och att de elever som går utbildningen har de kunskaper som faktiskt efterfrågas av arbetsgivare.

Om ME-skolan

ME-skolan erbjuder företagsanpassade kurser inom de flesta områden för dig som arbetar i branschen. För att göra kompetensprov eller komplettera ditt yrkesbevis är du också välkommen till oss. Vi finns över hela landet och genomför både öppna och företagsanpassade kurser nära dig. Vi erbjuder också utbildningarna, både till maskinförare på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram och genom den kommunala vuxenutbildningen.

Komvuxutbildning till maskinförare

Efterfrågan på maskinförare är stor. Vår utbildning är nära kopplad till branschens företag och gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Efter utbildningen kan du få ett fritt och roligt jobb i en bransch i stark utveckling.

Vem får köra grävmaskin?

I vår bransch ställer myndigheter, beställare och kollektivavtal krav på kunskaper, utbildning och kompetens för den som ska köra en grävmaskin eller andra anläggningsmaskiner. Kraven kan variera beroende på om föraren är en egenföretagare eller anställd, vem som är beställare och var arbetet ska utföras.