user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Foto: Caterpillar

Vuxenutbildning: bli maskinförare i Varberg

Maskinförare är ett fritt och roligt jobb, och dessutom en eftersökt yrkesgrupp. Med vår utbildning lär du dig det branschen behöver och blir du attraktiv på arbetsmarknaden.

Under utbildningen lär du dig köra och underhålla maskiner så som grävmaskin och hjullastare. Du lär dig hur du använder maskinerna i olika situationer, som att bygga vägar och husgrunder, lasta olika typer av material och att gräva och lägga vatten- och avloppsledningar.

Läs mer om utbildningen

Maskinförarutbildning i Tvååker

Utbildningen sker på ME:s utbildningscenter i Munkagårdsgymnasiet i Tvååker, 1,8 mil söder om Varberg. På skolan finns ett stort övningsområde och bra lokaler, så att du har bra förutsättningarna att öva med maskinerna. Dessutom har du engagerade lärare från branschen, så att du får just de kunskaper du behöver för yrket.

Så här ansöker du

Du ansöker på Varbergs kommuns webbplats för vuxenutbildning.  Om du bor i en annan kommun vänder du dig först till vuxenutbildningen i din hemkommun för att få utbildningen godkänd.

Kontakta gärna Annelie Forsell på ME-skolan för mera info om ansökan.

annelie.forsell@me.se eller 08-762 70 86.

Ansökan på Varbergs kommuns webbplats

Frågor

Om du har frågor får du gärna kontakta oss. Vi svarar på frågor om utbildningen, skolan, yrket och ansökan. Hör av dig till Annelie på annelie.forsell@me.se eller 08-762 70 86.

Publicerad den 12 oktober 2018
Uppdaterad den 12 oktober 2018

Hur kan man utvecklas i branschen?

Det råder brist på duktiga maskinförare. Du som utbildar dig till maskinförare är mer eller mindre garanterad jobb efter din utbildning. Efter examen som maskinförare kan du ta många olika vägar. En del startar eget och andra pluggar vidare. En sak är säker, det finns många sätt att göra karriär i en framtidsbransch som vår.

Vem får köra grävmaskin?

I vår bransch ställer myndigheter, beställare och kollektivavtal krav på kunskaper, utbildning och kompetens för den som ska köra en grävmaskin eller andra anläggningsmaskiner. Kraven kan variera beroende på om föraren är en egenföretagare eller anställd, vem som är beställare och var arbetet ska utföras.

Vilka maskiner finns det i branschen?

Du som funderar på att bli maskinförare undrar kanske över vilka maskiner som finns i branschen. Det finns många olika sorters maskiner och i olika modeller. De är ofta specialgjorda för sina olika användningsområden. De vanligaste är hjullastare och grävmaskiner.