user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Foto: ME

Praktikanter – bra för branschen, bra för dig

Att ta in en praktikant från ME-skolan i företaget är ett bra sätt att lära känna en blivande maskinförare. Du hjälper eleven omsätta sina teoretiska kunskaper i verkligt arbete. Fungerar ni bra ihop finns möjlighet att anställa eleven efter examen. Kan du erbjuda en praktikplats? Anmäl intresse så kontaktar vi dig inom kort.

Praktik ger duktiga maskinförare

För att en maskinförarelev ska fungera i arbetslivet är det viktigt att den teori och praktik de lär sig på skolan kompletteras med praktik hos ett entreprenadföretag. Den praktiken kallas APL (arbetsplatsförlagt lärande) och är en självklar och integrerad del i utbildningen på ME-skolan. Alla våra elever får minst 15 veckor APL.

Vad är tanken med praktiken?

En APL-praktik är den blivande maskinförarens första kontakt med arbetsmarknaden. Eleven ska få en så bred bild som möjligt av verksamheten, allt från planering till att köra maskin. Det finns inget krav på att en elev från bygg- och anläggningsprogrammet ska sitta i maskin när de är ute på APL, det avgör handledaren på företaget.

En APL-praktik är ett nära samarbete mellan företag och skolan. Det görs kontinuerliga avstämningar med ansvarig lärare för att se hur många delar av utbildningsplanen som det funnits möjlighet att utföra på praktiken. Målet är att eleven ska få känna på verkligheten i branschen och du som företag ska guida eleven genom verksamhetens vardag.

Vi utbildar dig till handledare

För att du ska kunna ge en så bra praktikplats som möjligt erbjuder ME-skolan de företag vi arbetar med en handledarutbildning. Vi utbildar handledare i ett unikt samarbete med Skolverket. Utbildningen är frivillig men kan hjälpa både dig och eleven att få ut mesta möjliga av tiden på företaget. På varje ME-skola finns en kvalitetsansvarig som ser till att eleven, du som handledare och skolan har samma bild av vad praktiken ska innehålla.

Hjälp branschen – och dig själv

Vi vet att det tar tid att ta hand om praktikanter. Eleven kommer att behöva ditt stöd. Men om du eller någon av dina anställda går handledarutbildningen får företaget ut mer av APL-tiden. Det blir en bra investering på minst tre områden när ditt företag gör plats för praktikanter och ser till att de har goda handledare:

  • Du gör en insats för branschen. Behovet av maskinförare är stort. Du och ditt företag är en del av lösningen.

  • Du kan handplocka de bästa praktikanterna till din verksamhet när de är klara. Då vet du precis vad de har tränat på och kan göra, redan innan de börjar.

  • Dina medarbetare får en utbildning som höjer deras kompetens och som gör att ditt företag får ut mer av varje APL-timme.

APL är bra för branschen, bra för eleverna och bra för dig som maskinentreprenör. 

Medlem berättar om fördelarna

Pelle Johansson, medlem hos oss på ME, har tagit emot elever för APL och har även anställt personal den vägen. Vi har tagit kontakt med Pelle och ställt några frågor kring fördelarna med att erbjuda praktikplats.

Läs intervjun här 

Kan du erbjuda en praktikplats?

Anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig inom kort.

Har möjlighet att ta praktikant för:

Har du fler frågor om att ta emot en praktikant?

Om du är intresserad av att ställa upp med en praktikplats, eller har frågor kring detta, kontakta Olof Jacobsson på ME-skolan, olof.jacobsson@me.se, telefon 019-19 57 53 eller 072-225 98 07.

Uppdaterad den 2 mars 2022

Komvuxutbildning till maskinförare

Efterfrågan på maskinförare är stor. Vår utbildning är nära kopplad till branschens företag och gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Efter utbildningen kan du få ett fritt och roligt jobb i en bransch i stark utveckling.

ME-skolan

ME-skolan erbjuder kurser inom de flesta områden för dig som arbetar i branschen. ME-skolan erbjuder också utbildningarna, både till maskinförare på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram och genom den kommunala vuxenutbildningen.

Skaffa yrkesbevis/förarbevis

Ett yrkesbevis visar att du har den kunskap som krävs för att köra anläggningsmaskiner. Det finns olika vägar till yrkesbeviset. Du kan styrka din erfarenhet (validera) och bredda din utbildning på ME Utbildningscenter.