Har du frågor?
Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, måndag-fredag 8–16. Du kan också mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!
Maskinentreprenörerna (ME) och fackförbundet IF Metall tecknar Gruventreprenadavtalet (GEA) för medlemmar som arbetar inom gruvindustrin. Avtalet gäller från 1 maj 2025 till och med 30 april 2027.
Vid avtalsförhandlingarna 2025 kom ME och IF Metall överens om att förlänga det nuvarande kollektivavtalet med ett löneavtal för avtalsåren 2025–2027. Inga förändringar gjordes i avtalets allmänna villkor. Läs om vad som gäller här nedanför.
I denna film får du en introduktion kring vad som är viktigt att tänka på inför en anställning. Vad ska du tänka på under en arbetsintervju och när du tecknar ett anställningsavtal? Vilka olika anställningsformer finns det och vad innebär dessa? Slutligen går vi igenom de olika kollektivavtal som ME har med fackförbunden.
(Nytt avtal för perioden 2025–2027 kommer inom kort.)
Gruventreprenadavtalet 2023–2025 (pdf 680 kB)
1 maj 2025: 1 149 kronor
1 maj 2026: 1 077 kronor
Krontalen gäller förare av mobila maskiner. För övriga grupper gäller fördelningstal enligt avtalet.
Ett dokument för lönerevision publiceras inom kort. Under tiden hittar du alla siffror i protokollet nedan:
Förhandlingsprotokoll Gruventreprenadavtalet IF Metall – april 2025 (pdf 1,84 MB)
På Gruventreprendavtalet fastställs lönenivåerna av de centrala parterna. Det innebär att alla medarbetare får sin lön höjd med ett bestämt belopp vid varje lönerevisionstillfälle (se ovan). Det ska alltså inte förhandlas om löner lokalt på arbetsplatsen.
Under det första avtalsåret sätts 0,2 procent av den totala lönesumman av till deltidspension, och under det andra året 0,1 procent.
Med "avsättning" menas att en viss del av löneutrymmet reserverats och använts för att finansiera deltidspension. Denna kostnad är redan inräknad i löneutrymmet och påverkar därför inte storleken på de ovan fastställda krontalshöjningarna.
Avtalet har ett regelverk som gäller vid beredskapstjänst. Reglerna gäller i de situationer arbetsgivare och arbetstagare inte kommer överens om uttag av beredskap utan du som arbetsgivare beordrar beredskapstid.
Kortfattat innebär reglerna att arbetstagaren, vid beordrad beredskap, har rätt till 50 procent extra beredskapsersättning om beredskap beordras med tätare intervall än var fjärde vecka. Beordrad beredskap tätare än var fjärde vecka får bara ske undantagsvis. Avtalet har också ett förbud att beordra beredskap med tätare intervall än var tredje vecka.
I Gruventreprenadavtalet finns möjlighet att låna in och ut personal. Om utlåningsperioden överstiger 15 dagar per anställd och sexmånadersperiod ska utlåningen föregås av överenskommelse med lokal facklig organisation. På motsvarande vis ska inlåning som överstiger 15 dagar förhandlas.
Utlånad personal erhåller samma lön som arbetstagarna i det inlånande företaget, dock lägst bibehållen lön.
Notera att reglerna inte kan användas för in- och uthyrning (det vill säga för att anlita bemanningsföretag eller själv bedriva uthyrningsverksamhet). In- och utlåning kan bara göras mellan företag som omfattas av Gruventreprenadavtalet.
Vid provanställning och tidsbegränsad anställning kan timlön efter överenskommelse utges under anställningens tre första månader. Tidigare fanns bara den möjligheten när anställningsformen "kortvarig anställning" tillämpades.
Anställda som får graviditetspenning ska jämställas med föräldralediga arbetstagare vid beräkning av uppsägningstidens början. Det innebär att uppsägningstiden först börjar löpa när arbetstagaren är, eller skulle ha varit, tillbaka i arbete efter föräldraledigheten. Regeln gäller endast vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
Arbetstagare som önskar vara föräldralediga under perioden 1 juni till 31 augusti har en skyldighet att komma in med sin ansökan senast den 1 april. En förutsättning för den skyldigheten är att du som arbetsgivare begärt det senast den 15 mars.
ME:s medlemmar behöver endast förhandla anlitande av ett bemanningsföretag en gång per år. Det aktuella bemanningsföretaget kan sedan anlitas löpande. Vid förhandlingen ska du ange i vilka situationer du tror dig ha behov av att anlita bemanningsföretaget, under den kommande 12-månadersperioden.
Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, måndag-fredag 8–16. Du kan också mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!
Uppdaterad 25 April 2025