user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Vad gör en maskinförare?

Du har kanske redan sett Hampus Hedströms och våra Youtubefilmer om att försöka vara maskinförare utan att vara utbildad för det och nu senast vad jobbet innebär. Men om du undrar vad en maskinförare egentligen gör och hur man blir en sån, har vi mer information.

Se Hampus film "Ny på jobbet"

Till filmen

Vad är en maskinförare?

Du har säkert sett maskinförare många gånger. Det är de killar och tjejer som kör de stora, oftast gula, maskinerna som du ser på många olika ställen när du är ute. 
Om de inte finns kan man inte bygga hus, för då finns det ingen som kan gräva det som behövs när man ska bygga grunden, och om vägarna inte är plogade kommer folk inte till jobbet.

Maskinförare finns med nästan överallt, och utan dem stannar hela Sverige. Vi på ME tycker förstås att det är väldigt viktigt att vara maskinförare, eller samhällsbyggare som vi ibland kallar oss. Vi vet ju att vi behövs.

Hur blir man maskinförare?

Vem kan bli maskinförare?

Idag kan nästan alla bli maskinförare. De nya maskinerna som finns idag är lika bekväma, eller till och med mer bekväma än en modern personbil. De är självklart uppkopplade så att du vet på centimetern var du är, så att du gräver på rätt ställe och precis så djupt som du ska. De styrs ofta med en joystick och det finns många andra spännande tekniska lösningar.

Det spelar ingen roll om man är kille eller tjej. Det som behövs är att man gillar att jobba tillsammans med många andra och på många olika ställen, för det gör en maskinförare.

Hur blir man maskinförare?

Det finns olika sätt att bli maskinförare, beroende på hur gammal du är. Det vanligaste är att du väljer gymnasiets bygg- och anläggningsprogram med inriktning på anläggningsfordon. Sådana utbildningar finns på ganska många ställen. Maskinentreprenörerna (ME) har åtta sådana skolor, i Bålsta, Ingelstad, Svalöv, Södertälje, Uppsala, Örebro, Varberg och Skellefteå. Även om du inte bor i närheten av dessa städer, kan du på några ställen bo på skolan. Det kallas internat.

Läs mer om ME-skolans utbildning

En bra maskinförararutbildning

När vi tidigare i år frågade alla dem som gick i årskurs två på ME:s skolor, alltså de som börjat trean nu i höst, så sa nästan alla att de var mycket nöjda med sitt gymnasieval. Det som de gillade mest var att det fanns så mycket tid för att köra maskin på skoltid och att lärarna var väldigt bra. Dessutom har ME-skolorna alltid toppmoderna maskiner som du kan öva på..

Det är kul att vara maskinförare

Om du tycker om att vara utomhus, lösa problem tillsammans med andra och att varje dag inte ser likadan ut – för du kommer att jobba med många olika saker och på många olika platser – är maskinförarjobbet något för dig.

Garanterat jobb efter studenten

Det finns alldeles för få maskinförare, så om du har gått utbildningen och vill bli maskinförare på riktigt så är du nästan garanterad jobb. Då börjar du på ett företag, kanske där du praktiserat, där du blir färdigutbildad. Då får du lärlingslön under tiden. När du har samlat 4 800 timmars utbildning (2 500 av dem får du i gymnasiet) så får du ditt yrkesbevis och är färdig maskinförare. Som lärling tjänar du ungefär 21 000 kronor per månad. När du sedan är klar får du ungefär 28 000 kronor per månad men det finns också företag som betalar mer.

En färdig maskinförare 

Yrkesbeviset är ett slags körkort för grävmaskiner och visar att du har den utbildning och den erfarenhet som behövs för att köra en hjullastare eller en grävmaskin. Sen kan du ju förstås fortsätta att lära dig att köra andra typer av maskiner – och det finns många sådana.

Läs mer om yrkesbevis

Vilka maskiner finns det?

Det finns många olika sorters maskiner och i olika modeller. De är ofta specialgjorda för sina olika användningsområden. De vanligaste är hjullastare och grävmaskiner.

Läs mer om maskinerna i branschen

Uppdaterad den 14 december 2018

Relaterat innehåll

Vem får köra grävmaskin?

I vår bransch ställer myndigheter, beställare och kollektivavtal krav på kunskaper, utbildning och kompetens för den som ska köra en grävmaskin eller andra anläggningsmaskiner. Kraven kan variera beroende på om föraren är en egenföretagare eller anställd, vem som är beställare och var arbetet ska utföras.

Om ME-skolan

ME-skolan erbjuder företagsanpassade kurser inom de flesta områden för dig som arbetar i branschen. För att göra kompetensprov eller komplettera ditt yrkesbevis är du också välkommen till oss. Vi finns över hela landet och genomför både öppna och företagsanpassade kurser nära dig. Vi erbjuder också utbildningarna, både till maskinförare på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram och genom den kommunala vuxenutbildningen.

Gymnasieutbildning för maskinförare - Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) är gymnasieutbildningen för dig som brinner för att köra maskiner och vill komma igång och jobba direkt efter examen. På Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Anläggningsfordon tillbringar du mycket tid i maskinerna. Du får praktik hos företagen i trakten och undervisning för körkort klass B ingår. Du kan även välja till ämnen som ger dig behörighet för högskolestudier.

Komvuxutbildning till maskinförare

Efterfrågan på maskinförare är stor. Vår utbildning är nära kopplad till branschens företag och gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Efter utbildningen kan du få ett fritt och roligt jobb i en bransch i stark utveckling.

Skaffa yrkesbevis/förarbevis

Ett yrkesbevis visar att du har den kunskap som krävs för att köra anläggningsmaskiner. Det finns olika vägar till yrkesbeviset. Du kan styrka din erfarenhet (validera) och bredda din utbildning på ME Utbildningscenter.

Vilka maskiner finns det i branschen?

Du som funderar på att bli maskinförare undrar kanske över vilka maskiner som finns i branschen. Det finns många olika sorters maskiner och i olika modeller. De är ofta specialgjorda för sina olika användningsområden. De vanligaste är hjullastare och grävmaskiner.