user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Arbetsgivarstöd

Som arbetsgivare är det mycket att hålla reda på, och därför har vi samlat information som kan underlätta din vardag. Här hittar du svar på frågor om kollektivavtal, att anställa personal, löner och ersättningar med mera. För att snabbare hitta det du söker är det bra att välja ett aktuellt ämne eller område här under. 

Välj ett ämne

 • Fora-fakturan, ta höjd för kommande extra premieavsättning

  I årets avtalsrörelse avtalade Seko och Byggnads med ME om att avstå från en del av löneutrymmet de kommande åren för att i stället göra extra pensionsavsättningar till kollektivanställda arbetare.
 • Kollektivavtalade försäkringar

  De kollektivavtalade försäkringarna kompletterar den allmänna pensionen samt ger ett extra försäkringsskydd till dina anställda. Här hittar du information om de olika delarna som ingår i kollektivavtalad försäkring i det privata näringslivet.
 • A-kassa för företagare (SHA)

  SHA är en a-kassa för företagare som är helt fristående från ME. Svenskt Näringsliv är dock representerade i dess styrelse.
 • Så här hänger anställningarna ihop

  AFA-försäkring har tagit fram sammanställning hur de kollektivavtalade försäkringarna är uppdelade på olika avtalsområden.
 • Tänk på detta när du anställer extrapersonal

  Vid vissa perioder under året kanske du anställer semestervikarier eller extrapersonal. Extrapersonal och semestervikarier som kommer från ett annat land för att jobba i Sverige omfattas också. Finfas guide hjälper dig som arbetsgivare att inte missa något.

Se även

Finfa | Goda råd är inte dyra - använd våra checklistor

Smarta checklistor

Om ni har kollektivavtal eller hängavtal så innebär det att ni har ett bra försäkringsskydd för era anställda. Oavsett vilka frågor ni har gällande kollektivavtalad försäkring och pension så hjälper Finfa dig, så ni slipper känna er stressade över sådant som bara ska fungera.