user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Nyheter

Som arbetsgivare är det mycket att hålla reda på. Med jämna mellanrum sker det dessutom ändringar i lagar och regler som påverkar dig och din personal. Här hittar du nyheter som berör dig som är medlem i ME och som har anställda.

Vårfest och regionstämmor lockade många

Den 4 mars var det dags för regionstämma för ME:s södra regioner, 3 och 4. Stämmorna hölls på Hooks Herrgård utanför Jönköping, och kombinerades med konferens och vårfest.

Har Byggnads kontaktat dig om resekostnadsersättning?

Du som är ME-medlem och har anställda på Entreprenadmaskinavalet (Byggnads) har kanske blivit kontaktad av Byggnads angående resekostnadsersättningen till deras medlemmar. I så fall är det viktigt att du hör av dig till oss på en gång.

Uppsägning på grund av arbetsbrist – det här gäller

När det är sämre tider kanske ditt företag måste säga upp en eller flera anställda på grund av arbetsbrist. Men vad betyder egentligen "arbetsbrist" och vad räknas in där? Hur ska du som arbetsgivare gå till väga om du vill säga upp någon på grund av arbetsbrist? Vår jurist svarar på några vanliga frågor.

"Hjälpen jag fick var värd varenda krona av medlemsavgiften"

MEDLEMSFÖRMÅNER. ME erbjuder en rad branschanpassade kurser, dels i egen regi, dels i samarbete med utvalda partner. Medlemmar har generösa rabatter, och vissa av kurserna erbjuds också som företagsförlagda – på plats ute hos företagen. En som haft nytta av ME:s kursutbud är Stefan Brodin från Brodins Entreprenad AB.

Omtyckt uppslagsbok med 37 år på nacken

MEDLEMSFÖRMÅNER. Maskinentreprenörernas handbok, eller ME-handboken som den också kallas, dimper ner i medlemmarnas brevlåda en gång om året. Fullmatad med det mesta en maskinentreprenör behöver veta är den en av ME:s mest uppskattade förmåner.

Dags att rapportera löner

Din medlemsavgift baseras på den information som du årligen rapporterar in till ME/Svenskt Näringsliv. Sista datum för årets insamling var den 28 februari, men du som inte hunnit rapportera ditt företags uppgifter har ännu möjlighet!

Nya traktamentsnivåer från 1 januari 2023

UPPDATERING. Den 1 januari 2023 höjs traktamentsnivåerna från 360 till 390 kronor. På motsvarande sätt höjs förrättningstilläggen i Entreprenadmaskinavtalet och Maskinföraravtalet till 137 kr (35% under de första 90 dagarna) respektive 78 kr (20% från 90 dagar).

"Man bygger ett kontaktnät – det är viktigt på lång sikt"

MEDLEMSFÖRMÅNER. Det finns många fördelar med medlemskapet i ME. En av dem är de medlemsträffar som anordnas över landet. På träffarna kan maskinentreprenörer i området knyta värdefulla kontakter och hålla sig uppdaterade på det senaste i branschen.

ID06 – ny app med fler funktioner

Appen ID06 Card Control försvinner och ersätts av ID06 Status Control Pro. Precis som tidigare kan du utföra kontroller av ID06-kort, men den nya appen inrymmer också andra möjligheter.

Ändringar i anställningsskyddet från 1 oktober

Som arbetsgivare berörs du av lagen om anställningsskydd (LAS). Den 1 oktober sker den största förändringen i LAS på decennier, och flera andra förändringar i anställningsskyddet. Nya anställningsavtalsmallar gäller också från 1 oktober.

Få koll på personalens in- och utloggningar

I ID06 Stamp kan du på ett samlat ställe se dina medarbetares in- och utloggningar, övergripande statistik och även skriva ut registerutdrag. Tjänsten måste aktiveras innan du kan använda den.

Nytt huvudavtal med Seko

Måndagen den första augusti undertecknade Maskinentreprenörerna (ME) ett nytt huvudavtal med fackförbundet Seko. Även Byggföretagen undertecknade ett nytt avtal med Seko under måndagen.