user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Arbetsgivardagen 2023 – här är årets teman

ME:s Claes Arenander hoppas att ännu fler tar chansen att delta i år. "Det är det enda nationella forumet för arbetsgivarfrågor i entreprenadbranschen." Foto: Ryno Quantz

Förra hösten var det premiär för Arbetsgivardagarna. Ambitionen var att samla medlemsföretagens HR- och personalansvariga för att ge aktuell information och erbjuda en kontaktyta. Träffen blev lyckad, och repriseras nu i höst. Denna gång löper träffen bara över en dag i stället för två – 16 november i Stockholm. Har du bokat din plats?

Claes Arenander är vice vd, förhandlingschef och chefsjurist på ME. Han är nöjd med uppslutningen under fjolårets arrangemang, där närmare 80 personer från hela landet deltog. Responsen från deltagarna var positiv.

– Det var jättekul och lyckat. Engagerade deltagare, många frågor och diskussioner. Det kändes att de som var där verkligen brann för frågorna.

Tre huvudspår på årets arrangemang

Förra årets träff hade stort fokus på nya LAS (lagen om anställningsskydd), som trädde i kraft 1 oktober. Vad bjuder då årets Arbetsgivardag på? Claes berättar att två av huvudspåren blir nyheter inom arbetsrätt och HR, och de nya arbetsmiljöföreskrifterna för bygg och anläggning som införs inom kort.

Det tredje temat för årets Arbetsgivardag är skadligt bruk på arbetsplatsen och rehabansvaret man har som arbetsgivare. Varför vill ni prata om just det?

– Därför att det är viktigt att alla känner till skyldigheterna man har när man har anställda som har problem med skadligt bruk av något slag. Allt ansvar ligger inte på arbetsgivaren, och var den gränsen går ska vi titta på närmare. Det är särskilt viktigt för våra små och medelstora företag. Regelverken är ofta anpassade efter stora arbetsgivare, och det är viktigt att lyfta fram var ansvarsgränsen går för alla företag.

Mycket har hänt på ett år

De som deltog på förra årets Arbetsgivardagar behöver inte vara oroade över att få samma information denna gång. Mycket har hänt på arbetsrättsområdet på ett år. En intensiv avtalsrörelse under våren har resulterat i fem nya kollektivavtal för medlemsföretagen. Förändringarna i dem blir en given punkt den 16 november, berättar Claes.

Vad gäller nya LAS och det nya huvudavtalet finns nu, ett år senare, möjlighet att titta på hur tillämpningen har fallit ut.

– Det har kommit några avgöranden, och några situationer har klarnat. Reglerna kring tidsbegränsad anställning var lite oklara, exempelvis. Där vet vi nu vad som gäller.

Varför ska man komma på Arbetsgivardagen, tycker du?

– Man ska komma dels för att få nödvändig kunskap om att hantera sin personal, så man inte förlorar pengar på dålig personalhantering. Och dels för att träffa andra entreprenörer och kollegor från hela landet, som jobbar med personal- och HR-frågor. Det är ett nationellt forum för arbetsgivarfrågor i entreprenadbranschen, faktiskt det enda. Man ska verkligen ta chansen att komma hit.

Anmäl ditt intresse till Arbetsgivardagen i Stockholm 16 november

Publicerad den 4 september 2023