user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

"Hjälpen jag fick var värd varenda krona av medlemsavgiften"

Stefan Brodin, ME-medlem sedan 2017. Foto: Brodins Entreprenad AB

MEDLEMSFÖRMÅNER. ME erbjuder en rad branschanpassade kurser, dels i egen regi, dels i samarbete med utvalda partner. Medlemmar har generösa rabatter, och vissa av kurserna erbjuds också som företagsförlagda – på plats ute hos företagen. En som haft nytta av ME:s kursutbud är Stefan Brodin från Brodins Entreprenad AB.

Företaget grundades i Sandviken på 60-talet. I dag är det andra och tredje generationen – Stefan och hans son Tobias – som arbetar där. De utför bland annat gräv- och avloppsarbeten, och jobbar ofta mot kommunen.

I januari var Stefan anmäld till kursen EBR kabelförläggning, som beställaren krävde att han skulle gå. När kursen blev inställd behövde Stefan desperat hitta en snabb lösning, eftersom han just skulle in med ett anbud.

Annelie Forsell, kursadministratör på ME, berättar hur ME kunde bistå:

– Vi ordnade så att Stefan och Tobias fick hoppa in på en företagsförlagd kurs i Stockholm redan dagen efter. Snabba ryck, alltså! Det var oerhört fint att företaget kunde lösa det med så kort varsel.

För Stefan var hjälpen ovärderlig.

– Annelie var helt otrolig i att hjälpa oss! Det var en klockren lösning, och kursen var jättebra.

Vad var det som var så bra med den?

– Han som ledde kursen hade erfarenhet av verkligheten. Vi entreprenörer är ju praktiska, och går man en kurs med någon som inte har ett brinnande intresse att lära ut så blir det inte lika bra. Men en duktig kursledare kan få vilken kurs som helst att bli intressant!

Den som lär ut måste kunna svara på frågor, menar Stefan, särskilt de frågor som entreprenörerna står med när de kommer ut på jobb.

– Om jag frågar hur jag ska göra om jag gräver av en jordlina, då vill jag ha svar från en som verkligen har koll, och det hade han. Vi fick till en jättebra dialog, och gick till och med över tiden med två timmar för att vi hade så mycket att diskutera.

"Han som hade koll" heter Oskar Slätis och håller i kurserna EBR kabelförläggning, ESA-instruerad person samt numera även Säker ledningsbyggnad. Oskar blir glad när han får höra lovorden, och minns själv det specifika kurstillfället. Han håller med Stefan om att man som kursledare måste ha ett genuint intresse och erfarenhet av ämnet man lär ut.

– Man bör vara lyhörd på vad deltagarna har för tidigare kunskaper, erfarenheter och vad de har för nytta av kursen. Även om man själv tycker man berättat innehållet hundratals gånger är det kanske nytt för dem, säger Oskar.

Under coronapandemin erbjöds kursen EBR kabelförläggning som webbaserad i stället för på plats, något som Stefan Brodin uppskattade. Han tyckte särskilt mycket om upplägget med ett kapitel i taget som man inte kom vidare ifrån förrän man svarat rätt på frågorna. Det gav honom en chans att "nöta in" svaren, något han menar kan vara ett bra sätt för många att ta till sig kunskap. Stefan drar en parallell till det tillfälle då han skulle ta BE-körkort, och kuggade på första försöket.

– Men när jag satte mig med hörlurar och lyssnade på frågorna så klarade jag det!

Är det någon kurs du saknar i vårt utbud?

– Inte direkt. Men jag kan tycka att fler kurser borde vara just webbaserade. Det borde gå att köra även nu efter pandemin, i dagens läge blir ju allting mer digitalt.

ME skickar ut en rad nyhetsbrev till medlemmarna, däribland ett som handlar om just kurser, evenemang och webbinarier. Det var i ett sådant som Stefan såg att EBR-kursen skulle gå.

– En annan har ju problem med tiden, så det är bra att få tips i nyhetsbreven så man slipper sitta och leta själv.

När han får frågan vilken som är den bästa förmånen med medlemskapet i ME tänker han efter en stund, och erkänner sedan att han är "lite dålig på att nyttja dem". Den juridiska hjälpen han fått via rådgivningstelefonen uppskattar han dock, den har kommit till nytta i upphandlingsfrågor.

– Och den hjälpen jag fick med EBR-kursen var värd varenda krona av medlemsavgiften! Jag är jättenöjd – det var fruktansvärt bra gjort att ni ställde upp, säger Stefan.

Branschanpassade kurser

Alla medlemsförmåner

Medlemsfakta

Namn: Stefan Brodin.
Företag: Brodins Entreprenad AB.
Medlemmar sedan: 2017.
Antal anställda: Två.
Typ av jobb: Gräv- och avloppsarbeten, tomtplanering med mera.
Verksamma: I Sandviken med omnejd.

Publicerad den 23 februari 2023