user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Ledningskollen hjälper dig innan du gräver

Även om du har bra lokalkännedom som maskinförare skadar det inte med en extra försäkring, tycker Jesper Hultqvist på Ledningskollen. Foto: Privat/Sara Mattsson

Grävskador på ledningar och annan infrastruktur kostar stora pengar varje år. Oavsett om du är ny eller erfaren i branschen behöver du vara säker på om det finns ledningar i marken innan du börjar gräva. Vet du vilken nytta du kan ha av Ledningskollen?

Gratistjänst som skyddar ledningar

Ledningskollen är en statlig gratistjänst som hjälper dig att få kontakt med de ledningsägare som har kablar i marken i området du ska arbeta i. 7–10 dagars framförhållning är bra att ha innan jobbet ska sätta i gång. Tjänsten går att använda dygnet runt, året om, på både dator och mobil.

Jesper Hultqvist är kommunikationsansvarig på Ledningskollen. Han berättar att grävskador är alltför vanligt, även om inga exakta siffror finns.

– Det sker grävskador varje dag i Sverige. Det kan handla om alltifrån en mindre skada till en större som är dyr att återställa. Det finns ett projekt som heter Grävallvar och de har beräknat att det kostar 400 miljoner kronor om året att reparera grävskador.

Funnits sedan 2010

Initiativet till Ledningskollen togs 2006 när en teleoperatör satt på möte med Post- och telestyrelsen och konstaterade att det var för mycket grävskador och att man borde hitta på ett sätt att minska dem. Det blev så småningom Ledningskollen, som startades 2010.

– Innan dess, om man ville veta om något fanns i marken, så var man tvungen att ringa runt till ledningsägarna och fråga om information. Men det bygger ju på att man vet vem man ska kontakta. Det kan vara svårt att veta, det finns många ledningsägare, menar Jesper.

Hur många ledningsägare är anslutna till Ledningskollen?

– I dagsläget är 1 240 ägare med, så det är jättemånga. Det är en väldigt välanvänd tjänst. Under 2023 gjordes över 200 000 ärenden.

Så går det till

När du står inför ett markarbete och behöver få reda på var ledningar finns går du in på ledningskollen.se och skapar ett konto. Sedan skapar du ett ärende med information om var och när du ska gräva (och ritar i en karta). Ledningskollen vet ungefär var ledningarna finns i Sverige, landet har delats in i kilometerrutor. Den detaljerade informationen finns bara hos ägarna av säkerhetsskäl.

Jesper förklarar vad som händer sedan:

– Du får veta att "där du ska gräva finns dessa fem ledningsägare". Informationen skickas till dem, och sedan kan du få tre olika svar. Ett: "vi har inget i marken där", två: "vi skickar en karta som du kan gräva efter" eller tre: "vi gör en utsättning; skickar någon som målar på marken där ledningarna finns".

Gratis att använda – då blir tröskeln lägre

Vilka på företaget är det som använder sig av den här tjänsten?

– Det beror på hur organisationen är uppbyggd. Om man äger maskinen och gräver själv är det man själv som använder tjänsten. Har man ett större företag är det kanske någon på kontoret som hanterar ärendena och får svar.

Det är viktigt att den som sitter i maskinen får underlaget så att inte kartorna fastnar på kontoret, understryker Jesper.

Att använda Ledningskollen är gratis, både att skapa konto och att skapa ärenden.

– Det är gratis att vara med som ledningsägare också. Det gör att tröskeln blir lägre. Vissa tilläggstjänster har vissa ledningsägare börjat ta betalt för, men grundkonceptet är gratis.

God lokalkännedom räcker inte

Som erfaren maskinförare, behöver man verkligen tjänsten ändå?

– Ja, det tycker jag. Man vet ju inte garanterat vad som finns i marken, även om man är duktig och har god lokalkännedom. Det skadar inte att fråga!

Oavsett om man är erfaren är det alltså bra med en extra försäkring, tycker Jesper. Om man skadar något riskerar man stillestånd och extra kostnader, som hade kunnat undvikas.

Till sist, har du något tips till våra medlemmar när de ska använda Ledningskollen?

– Ja. Rita noggrant i kartan. Ritar man för stort kan hanteringen av ärendet ta längre tid än man tänkt sig. Så rita noggrant är tipset från coachen! Ett annat tips är att titta på vår webbplats, där finns en film som enkelt förklarar hur ett ärende går till.

Ledningskollens webbplats

Snabbfakta Ledningskollen

  • Ledningskollen är en statlig gratistjänst som drivs av Post- och telestyrelsen och finansieras av Post- och telestyrelsen, Svenska kraftnät och Trafikverket.
  • Tjänsten kopplar samman de som ska gräva eller schakta med de som äger ledningarna i marken.
  • Både nya och erfarna maskinförare har nytta av tjänsten, eftersom det aldrig går att veta säkert vad som finns i marken, oavsett lokalkännedom.
  • 7–10 dagars framförhållning kan vara bra att ha.
  • Tjänsten kan användas dygnet runt, året om, på både dator och mobil.

Publicerad den 18 januari 2024