Säkerhetskultur – attityder och beteenden på arbetsplatsen
Arbetsmiljö
Säkerhetsparken utanför Arlanda i Stockholm ger bygg- och anläggningsbranschen möjlighet att i grupp praktisera säkerhet vid olika uppbyggda stationer. ME blev under hösten 2023 partner, vilket innebär medlemsrabatt på utbildningarna. Och nu får vi en egen station!
I Säkerhetsparken utbildas ledningsgrupper, yrkesarbetare, arbetsledare, platschefer, skyddsombud, projektörer, beställare, elever och leverantörer. Vid olika stationer får man ta del av scenarion vid arbetsmoment som kan innebära risker i arbetet, som exempelvis schaktning, tunga lyft, arbete på höjd och arbete på väg.
En stor del av utbildningen handlar också om att reflektera över beteenden och attityder som påverkar de beslut som fattas på arbetsplatsen. Under dagen diskuterar deltagarna hur man kan planera arbeten i förväg; göra arbetsberedningar och riskanalyser och gå igenom dem innan arbetet påbörjas.
Ett besök i parken ger dig och dina kollegor praktisk träning i säkert beteende. Ni får en ökad medvetenhet kring säkerhet, vilket kan förebygga olyckor och ohälsa. Dessutom är det en bra teambuilding-aktivitet för hela företaget.
I mars förra året bad vi verksamhetschef Björne Karlsson att förklara hur utbildningen går till och vilka fördelarna är. Han berättade då att förhoppningen var att kunna komplettera parken med en entreprenadmaskin, vilket nu alltså blir verklighet. Läs intervjun här:
Därför är Säkerhetsparken värd ett besök: "Utbildning som sticker ut"
Tillsammans med Swecon etablerar vi nu en egen station i parken som visar på riskerna vid arbete med just stora, tunga entreprenadmaskiner. En 20-tons Volvo L120H-hjullastare finns nu på plats. Stationen invigdes den 28 april, på internationella arbetsmiljödagen.
Charlotta Dieden, arbetsmiljöexpert på ME, berättar att de största riskerna i vår bransch är påkörningsriskerna på grund av den begränsade sikten man har från en maskinhytt och de döda vinklar som finns runt maskinen.
– Många som rör sig kring våra maskiner på en arbetsplats har dålig uppfattning om påkörningsriskerna. Att ha en faktisk maskin i parken gör att besökare kan kliva i och ur och få koll på siktförhållandena och riskområdena kring maskinen.
Nu hoppas hon att den nya stationen ska ge bättre kunskap om hur man arbetar säkert.
– Det känns jättebra att även vår bransch nu finns representerad i Säkerhetsparken och kan öka förståelsen för riskerna med att arbeta kring stora mobila entreprenadmaskiner. Det här är vårt bidrag i det gemensamma arbetet i bygg- och anläggningsbranschen för att skapa trygga och säkra arbetsplatser med noll olyckor.
Utöver påkörningsriskerna kommer stationen att öppna upp för samtal om andra viktiga arbetsmiljöfrågor i samband med maskinkörning, exempelvis:
Hos Säkerhetsparken finns både företagsanpassade utbildningar och särskilda kurser om exempelvis fallrisk och brandfarliga arbeten. Att avsätta en heldag i parken är det kanske inte alla som har möjlighet till, men en halvdag räcker långt. För den som vill ge det en chans är det väl investerad tid som lönar sig i längden, menar Charlotta.
– Man ska se det som en del i företagets långsiktiga säkerhetsarbete. Det blir ett sätt att visa att du som arbetsgivare prioriterar arbetsmiljön och vill skapa samsyn på företaget. Att bygga en gemensam säkerhetskultur måste få kosta!
Genom vårt partnerskap i Säkerhetsparken kan vi erbjuda dig som medlem extra förmånliga priser på utbildningen. ME-medlemsföretag med max 15 anställda får 25 procents rabatt per deltagare och utbildningstillfälle. Rabatten gäller på alla slags utbildningar i parken.
Publicerad den 28 april 2025