user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Alla kan drabbas av cyberangrepp - teckna försäkring hos Trygg-Hansa

Foto: Truesec/iStock

Cyberangrepp ökar på bred front. Maskinentreprenörer kan så klart inte heller känna sig säkra. De som inte skyddar sig mot digitala intrång kan förlora stora belopp och dyrbar tid.

Vi ringde IT-säkerhetsexperten, Mats Hultgren, från företaget Truesec. Han konstaterar att det finns en rad olika tillvägagångsätt som kriminella använder för att utföra digitala intrång i företags och privatpersoners IT-miljöer.

Och trenden de senaste åren visar att alla typer av verksamheter och storlekar på företag drabbas av hackerattacker. Ingen kan längre känna sig säker på att klara sig undan.

Vi kommer dock inte gå in på alla typer av digitala intrång här, utan fokuserar på vad du som maskinentreprenör kan göra för att skydda din IT-miljö och därmed din verksamhet.

Stjäl digitala identiteter 

– Det vanligaste sättet att göra intrång är någon form av bedrägeri där en digital identitet stjäls genom att till exempel använda en e-posttjänst eller Facebook. Det de allra flesta dock är mest rädda för är en Ransomwareattack, där angriparna bryter sig in i företags IT-system och krypterar allt i den digitala miljön, berättar Mats Hultgren. Vid en sådan attack kan det ta lång tid innan den drabbade har tillgång till sin IT-miljö igen.

Mats Hultgren berättar att det allra vanligaste misstaget som många gör är att inte uppdatera sina mjukvaror, då utdaterade mjukvaror har sårberheter. 

Skaffa ett professionellt IT-stöd 

– För att känna dig tryggare behöver du ett professionellt IT-stöd. Någon som ansvarar för din IT-miljö och är duktig på det. Det inkluderar allt ifrån att uppdatera nya mjukvaror och se till att du har backuper. Om en cyberbrottsling tar över din IT-miljö kan du inte utföra ditt jobb fullt ut, och då spelar det ingen roll hur bra du är på att köra entreprenadmaskin. Får då kommer du inte veta vem du har offererat och fakturerat. 

Läs mer om hur du kan skydda ditt företag mot cyberbrott. 

Kontrollera din försäkring

I din företagsförsäkring hos Trygg-Hansa erbjuds du ett tillägg i form av en cyberförsäkring. Kontrollera att din försäkring innehåller tillägget så du kommer igång snabbt igen med din verksamhet om du har blivit utsatt.

Teckna din försäkring hos Trygg-Hansa.

Publicerad den 3 april 2024