user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Minskar bränslekostnaderna med eco-driving

Foto: Jordells Åkeri & Entreprenad AB

Lägre bränslekostnader och minskade koldioxidutsläpp är de största vinsterna efter att 25 maskinförare hos Jordells i Karlstad har utbildat sig i eco-driving. Utbildningen hölls av ME:s samarbetspartner Zeppelin.

Jordells mål är att minska koldioxidutsläppen och sänka bränslekostnaderna med 4 procent under 2024. Om tre år är målet att 30 procent av företagets drivmedel ska bestå av förnybart bränsle.

– Främst gör vi det här för att minska vårt klimatavtryck och så klart också för att få ner våra bränslekostnader. Men även för att öka medvetenheten hos våra 25 maskinförare, berättar Adam Daggert, anläggningschef maskin på Jordells Åkeri & Entreprenad AB i Karlstad.

Givande utbildning med Zeppelin

Zeppelin höll i utbildningen, som tog en halv dag och bland annat innehåller tips hur maskinförarna kan påverka klimatet och bränsleåtgången genom att stänga av maskinen i stället för att låta den gå på tomgång i onödan. Det är givetvis fler saker som påverkar. Några viktiga sådana är till exempel att välja rätt effektläge och redskap för den arbetsuppgift som ska utföras, utforma arbetsplatsen på rätt sätt och lasta smart. 

– Vi använder CATs molnbaserade programvara VisionLink för att bland annat ha koll på tomgångskörning och bränsleförbrukning. Det är ett bra verktyg och blev en aha-upplevelse hur mycket information vi kan få fram via systemet, menar Adam Daggert. 

– Vi ser också att medvetenheten och delaktigheten ökar bland maskinförarna när de får full insyn i projekten. Det är roligare att gå till jobbet när man får vara med och påverka, säger Frida Johansson, KMA-ansvarig (kvalitet, miljö och arbetsmiljö) hos Jordells. 

"Vi kommer kontinuerligt följa upp bränslekostnaderna"

Företaget har som ambition att ligga i framkant gällande miljöfrågor. Parallellt med eco-driving blev Jordells nyligen ISO-certifierade enligt kvalitets- och miljöstandarderna ISO 9001 och ISO 14001, vilket gör företaget ännu mer attraktivt. 

– Vi kommer ha uppföljande utbildningar och kontinuerligt följa upp hur bränslekostnaderna och koldioxidutsläppen påverkas av eco-driving, berättar Frida Johansson.  

Rabatt på serviceavtal för dig som medlem

Med ME Edition har du som medlem rabatt på det serviceavtal där VisionLink ingår. Gör som Jordells och använd dig av CATs molnbaserade programvara. Ta del av dina förmåner hos Zeppelin CAT.

Publicerad den 2 maj 2024