user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Fredrik Strömberg, arbetsrättsjurist på ME och Tommy Thunberg Bertolone, ombudsman på IF Metall. Foto: Ryno Quantz/ME

Avtalsrörelsen 2023: ME växlar yrkanden med IF Metall

Idag den 14 mars växlar vi yrkanden med IF Metall angående Gruventreprenadavtalet. Här är exempel på några av våra yrkanden, och varför de är viktiga för våra medlemmar.

I februari växlade vi yrkanden med Byggnads om Entreprenadmaskinavtalet. Vi växlade också yrkanden med tjänstemannafacken om Tjänstemannaavtalet.

Nu har turen kommit till Gruventreprenadavtalet, som vi tecknar med IF Metall. Parterna möttes på tisdagen.

Branschen står inför stora utmaningar. Det mesta talar för att kostnaderna kommer vara höga och svårberäknade under några år. I kombination med detta har konkurrenskraften i förhållande till våra konkurrentländer försämrats. Personalbristen är dessutom akut.

– Företagen måste ges möjligheter att lösa bemanningsbehoven genom ökad grad av flexibilitet, annars riskerar maskinerna att stanna, säger Claes Arenander, förhandlingschef på ME i ett pressmeddelande.

ME:s pressmeddelande 14 mars

Vi yrkar bland annat:

  • Att tillfälliga bemanningsbehov ska kunna lösas genom anlitande av bemanningsföretag.
  • Att företag på motsvarande sätt kan hyra ut sin personal till branschkollegor.
  • Att Gruventreprenadavtalet tillförs en möjlighet till individuell arbetstidsöverenskommelse direkt med arbetstagarna.

Läs alla ME:s yrkanden till IF Metall i dokumentet här nedanför.

Maskinentreprenörernas yrkanden avtalsrörelsen 2023 Gruventreprenadavtalet (pdf 196 kB)

Därför är det viktigt för ME:s medlemmar

In- och uthyrning av personal

Det finns ett ökat behov i branschen av att kunna lösa tillfälliga bemanningsbehov genom anlitande av bemanningsföretag. Idag måste sådant anlitande förhandlas. Att behöva förhandla med IF Metall innan in- och uthyrning medför ofta att företagets akuta resursbehov hunnit passera.

– Dagens regler är begränsande för våra medlemmar. De måste kunna hantera sin personalbrist, exempelvis när ordinarie personal är sjuk, säger Claes Arenander.

Individuell arbetstidsöverenskommelse

Nuvarande regelverk är stelbent och kräver i stor utsträckning IF Metalls lokalorganisations medverkan. Därför yrkar vi att avtalet tillförs en möjlighet till individuell arbetstidsöverenskommelse direkt med arbetstagarna.

– För att stärka företagens konkurrenskraft krävs en anpassning av Gruventreprenadavtalets regler om arbetstid, säger Claes Arenander.

Vad händer härnäst?

ME kommer nu att analysera och utvärdera motparternas yrkanden inför nästa förhandlingstillfälle den 11 april. Gruventreprenadavtalet löper ut den 30 april.

Håll dig uppdaterad i avtalsrörelsen

Publicerad den 14 mars 2023