user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Sluta tiga om brott mot företag

Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna. Foto: ME

Brottslighet mot företag i entreprenadbranschen ökar kraftigt medan anmälningsfrekvensen och förtroendet för polisen sjunker. Det visar Maskinentreprenörernas nya stöldrapport. För att vända utvecklingen måste nästa regering våga se vidden av stölderna vilket mäts i företagens kostnader för brott, inte antalet anmälningar, skriver Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna.

Denna text bygger på en debattartikel som publicerats i flertalet dagstidningar. Se mer under Debatt i media.

Brott mot företag i Sverige kan sägas påminna om astronomins svarta hål. Allt som sugs in försvinner, det går inte att få tillbaka och betraktarna vet inte riktigt vad som hänt. Någon annan slutsats är svår att dra utifrån den granskning Sveriges Radio P4 sände i juni i år av hur stölder av drivmedel drabbar företag. Den visade att uppklarningsfrekvensen i polisregionerna är låg, bara 2 till 5 procent leder till åtal. I den debatt som följde försvarade sig justitieminister Morgan Johansson med att polisens anmälningsstatistik visade att stölder av drivmedel minskat.

Maskinentreprenörerna har därför för andra året i rad frågat sina medlemsföretag i vilken utsträckning de drabbas av stölder samt vilka konsekvenser det får. 55 procent av de tillfrågade uppger i undersökningen att de drabbats av stöld under 2021. Det är en kraftig ökning jämfört med 2020, då motsvarande andel var 34 procent. En stor majoritet, 88 procent, hade blivit bestulna på drivmedel. Det kan jämföras med 2020, då andelen drabbade var 63 procent. Sammanlagt utsattes de 150 intervjuade företagen för 677 stölder under 2021.

Hela rapporten finns att läsa här.

Förtroendet för polisen rasar

En klyfta har öppnat sig mellan den statistik som justitieministern stöder sig på och vad våra medlemmar uppger i vår undersökning. Klyftan har inte bara slukat viljan att polisanmäla stölder, även förtroendet för polismyndigheten har rasat. Intervjusvaren gavs på en 10-gradig skala där 0 motsvarar "inte alls nöjd" och 10 motsvarar "mycket nöjd". I genomsnitt angav företagen 2,7 – vilket får anses som ett mycket lågt betyg för polisens insats.

Totalt uppger 68 procent att de polisanmäler, varav nästan alla stölder är stölder av drivmedel. De företag som inte anmält alla stölder svarar att de upplever det lönlöst, eftersom utredningarna bara läggs ner. Maskinentreprenörerna anser att den låga anmälningsfrekvensen är dubbelt olycklig, dels utifrån att polismyndigheten inte ges möjlighet till korrekt statistik som grund för sina insatser, dels att den låga anmälningsfrekvensen anses visa på att drivmedelstölder inte ökar.

Kostnad för brottslighet mäter omfattningen av problemet  stöldstatistik mäter att något hänt

Det låga förtroendet tycks därmed återspegla den låga uppklarningsfrekvensen, vilket också resulterar i att inte alla drivmedelsstölder polisanmäls. En ond cirkel har uppstått, och för att bryta den krävs det att man vidgar perspektivet, höjer blicken och inte fastnar i låsta positioner. Maskinentreprenörerna föreslår därför att fokus i stället bör ligga på företagens kostnader för brottslighet. Ökar företagens kostnader för brott – utan att anmälningarna gör det – bör frågan anses angelägen, oavsett vad polismyndighetens anmälningsstatistik indikerar.

Ett sådant perspektiv hittar vi i World Economic Forums index om företagens kostnader för brottslighet där 141 länder jämförs (s.32 i Brottslighetens kostnader 2022, Svenskt Näringsliv). Den senaste mätningen placerar Sverige på plats 41 medan vårt grannland Finland toppar listan som det land där näringslivet har lägst kostnader för brottslighet. För Maskinentreprenörernas medlemmar visar undersökningen att kostnaden för stölder är 126 000 kronor för 2021. Till det ska läggas 31 300 kronor för brottsförebyggande åtgärder. Det innebär att företagen i snitt har en kostnad på totalt 157 300 kronor.

Det är dags att synliggöra kostnaderna för brott mot företag

Den nya regeringen kan inte som den föregående tiga om brott mot företag. I brist på politisk handlingskraft ökar brottsligheten, visar vår undersökning. Oavsett om brotten består av drivmedelsstölder eller bedrägerier är konsekvenserna för stora för att avfärdas på det sätt som skett i debatten om bränslestölder. Förtroende tar lång tid att bygga upp men går fort att rasera, brukar det sägas. Den nya regeringen måste därför prioritera åtgärder för att skydda företagen mot brottslighet och återbygga maskinentreprenörernas förtroende för polismyndigheten.

Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna

Publicerad den 15 september 2022