user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

ME:s upprop för sänkta bränsleskatter

Foto: iStock

Under uppropet "Nu ställer vi maskinerna" uppmanade vi vintern 2022 våra medlemmar att underteckna vår budkavle till finansministern. Syftet var att få till stånd en nödbroms för bränsleskatterna med sänkta bränslepriser som följd.

Vintern 2022 skenade drivmedelspriserna. Vi hörde dagligen från våra medlemmar om konsekvenserna det fick för deras företag. I Tidningen Näringslivet berättade Birgitta Johansson på Rolf Johanssons Schakt & Transport om sin oro inför framtiden: "Vårt företag har överlevt flera lågkonjunkturer, men det här är värre än något annat".

Birgitta Johansson på Rolf Johanssons Schakt & Transport – intervju i Tidningen Näringslivet 8 mars 2022

Öppet brev till finansministern

I januari 2022 skickade ME ett öppet brev till finansministern med en inbjudan om att besöka ett av våra medlemsföretag för att bilda sig en uppfattning om hur de ökade drivmedelspriserna slog mot branschen. Vår vd Anders Robertsson skrev bland annat: 

"Läget för våra medlemsföretag i entreprenadbranschen har på kort tid gått från ansträngt till allvarligt. Små och medelstora maskinentreprenörer signalerar att de snart kan tvingas lägga ner sin verksamhet. Med den kraftiga bränsleprisökningen har förutsättningarna i redan ingångna avtal ändrats radikalt medan prisjustering via index och prisförhandlingar i beställarledet sker för långsamt för att säkerställa våra medlemmars överlevnad."

Öppet brev från ME till finansministern 26 januari 2022

2 273 deltog i ME:s upprop

Under ME:s upprop "Nu ställer vi maskinerna" uppmanade vi våra medlemmar att underteckna vår budkavle till finansministern. Syftet var att få till stånd en nödbroms för bränsleskatterna med sänkta bränslepriser som följd. 2 273 personer skrev under uppropet, och 17 mars 2022 lämnades namnunderskrifterna till regeringen.

Publicerad den 10 mars 2022

Uppdaterad den 31 mars 2023