user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Har du fått mejl från Byggnads om en faktura?

Foto: Per Kristiansen

Har du anställda på Entreprenadmaskinavtalet (som ME tecknar med Byggnads)? Då är det bra om du har koll på mejlen. I dagarna skickar Byggnads nämligen ut information om en kommande faktura. Den ska du inte betala.

Under den senaste avtalsrörelsen inrättades kontrollsystemet Svensk Byggkontroll inom hela bygg- och installationssektorn. Syftet är att stoppa fusk och arbetslivskriminalitet.

Nu har Svensk Byggkontroll börjat fakturera för sitt tillsynsarbete. Men avgiften gäller bara för hängavtalsbundna företag, så om du som medlem i ME får fakturan ska du inte betala den.

Du kan ha ett felaktigt hängavtal

När vi på ME tar in nya medlemsföretag som har ett hängavtal* så skickar vi en lista till fackförbunden så att de kan annullera eventuella hängavtal. Ibland fungerar inte detta. Det händer också att medlemsföretag blir felaktigt påtvingade hängavtal, trots att de är medlemmar i ME.

*Ett hängavtal är ett kollektivavtal mellan arbetsgivare och ett fackförbund utan att man är medlem i den arbetsgivarorganisation som har träffat avtalet.

Betala inte, utan kontakta Byggnads

Byggnads har börjat skicka ut denna information på mejlen: "Snart kommer ditt företag att få en faktura från Byggnads för den årliga tillsynsavgiften som kollektivavtalsbundna företag ska betala."

Om du blir fakturerad för Svensk Byggkontroll är det viktigt att du kontaktar Byggnads. Berätta att du är medlem i ME och att du därför inte behöver ett hängavtal. Säg också att du ska bli krediterad denna faktura.

Behöver du hjälp?

Om du stöter på problem i din kontakt med Byggnads så hjälper vi dig gärna. Hör då av dig till oss på en gång!

Kontakta ME-rådgivningen

Publicerad den 29 april 2024