user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Stora Infradagen Nxt Gen samlar bransch och beslutsfattare – med extra stort framtidsfokus

Projektledare Hampe Mobärg vid tidigare Infradag. Nästa års upplaga hålls på Stockholm Waterfront. Foto: Ryno Quantz/Stockholm Waterfront

Den 26–27 januari går ME:s årliga event av stapeln, med en dag för medlemsföretag och en som är öppen för alla. Och så fest på fredagskvällen, förstås. Vi bad projektledaren för Stora Infradagen, Hampe Mobärg, att berätta om konceptet, och vad 2023 års upplaga har att bjuda på.

Hej Hampe! Kan du berätta om Stora Infradagen, för den som inte vet?

– Stora Infradagen har funnits i många år, och har blivit en viktig mötesplats för utförare och beslutsfattare inom infrastrukturen. Ledande politiker, Trafikverket, bygg- och anläggningsföretag, kommuner, exempelvis. Och maskinentreprenörer som är leverantörer till dessa.

– Infradagen är också ett sätt att lyfta vår bransch och sätta den i fokus. För oss på ME är eventet en examensdag, eller startskottet för det nya året, beroende på hur man ser det. Vi tar upp frågor som är viktiga för våra medlemsföretag, men som vi naturligtvis jobbar med hela året.

Vad blir skillnaden denna gång, jämfört med tidigare år?

– Nästa år blir en extrasatsning, i och med att vi är på Stockholm Waterfront. Det har varit lite trångt i Näringslivets Hus där vi varit tidigare, så det blir bra med större lokaler. De som bor på hotellet bor ju också i anslutning till själva konferensen, det har man inte gjort tidigare. Det leder till att det blir ännu mer av en mötesplats, under två dagar.

Hur tänkte ni vad gäller temat för 2023 års Infradag, "Nxt Gen"?

– Stora Infradagen innehåller alltid lite framtidsspaning, men det blir extra stort fokus den här gången! Det kommer gå som en röd tråd genom programmet. "Nxt Gen" syftar både på entreprenörer och maskiner. Dels handlar det om rekrytering av personal till våra medlemsföretag, där pågår det ett generationsskifte. Dels ska vi hitta nästa generations lösningar vad gäller maskiner, fordon och teknik som fungerar bättre ur ett hållbarhetsperspektiv.

Vem kan ha intresse av att komma?

– Det här ska vara ett bra event för många. Givetvis de av våra medlemmar som är intresserade av omvärldsfrågor. Men lika mycket offentliga personer och upphandlare. Vi vill att de ska förstå problematiken vad gäller upphandlingskrav på hållbarhet, exempelvis. Men också att stora upphandlare av anläggningstjänster måste ta emot praktikanter från vår bransch, annars blir det ingen nästa generation! Det finns utmaningar både för kund och leverantör, och ökar man förståelsen för varandras utmaningar kommer samarbetet fungera ännu bättre.

Vad kan medlemmarna se fram emot på torsdagen?

– Det blir intressanta diskussioner om hur ME ska förbereda sig för framtiden. Vi vill ge medlemmarna chansen att verkligen delta i debatten! En spännande punkt är de ordförande från olika ungdomsförbund som vi bjudit in. Det är ju stor sannolikhet att någon av dem blir statsminister i framtiden. Att Nils van der Poel kommer blir också intressant, det är en fascinerande person med ett otroligt driv. Vi kan också se fram emot Anders Jansson, som bland annat gjort rollen som Kommunalrådet i Svinarp. Han är en underfundig man och en personlig favorit, så det blir kul!

Och fredagen, som är öppen för alla, vad händer då?

– Då har vi själva Infradagen. Vi har försökt dra lärdom av pandemin. Då fick vi köra digitalt och fick positiva kommentarer om formatet – det var skarpt och gick undan! Men vi hör också från besökarna att de vill träffas och mingla, som på en klassisk konferens. De här två erfarenheterna har vi kombinerat genom att göra ett program i två halvlekar, förmiddag och eftermiddag, med chans att snacka med kollegor och kunder i pauserna.

– På förmiddagen blir det HUB debattforum. Vi har satt upp ett antal ämnen som tas upp på en liten scen mitt på golvet. Det blir ett gäng deltagare som pratar och vi gör korta avbrott för diskussion. Sedan är det meningen att man ska kunna delta från golvet, man ska vara mitt i debatten även som åhörare, och kunna höja sin stämma på plats. På eftermiddagen har vi ett lite hårdare producerat program från stora scenen.

Kan du ge exempel på några som kommer att medverka?

– Det blir en massa intressanta personer som är i ropet. Den nye infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson blir vår inledningstalare. Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana kommer också. Dessutom Lina Håkansdotter, vice vd för H2 Green Steel som ska producera fossilfritt grönt stål uppe i Norrbotten. Vi har också Peter Larsson, regeringens samordnare för hur man ska stödja den enorma tillväxten i Norrbotten.

– Både Caterpillar och Volvo kommer också, och berättar om sin syn på hållbarhet och teknik. Vi har inte tillräckligt med el över landet för att ställa om till eldrivet. Bilar är en sak, men proffstrafiken och våra maskiner, där finns det inga färdiga lösningar, utan vi måste ha annat som driver maskinerna fram till dess. Jag hörde nyligen en medlem i Skåne berätta att han köpt in eldrivna tjänstebilar till företaget. Men platscheferna vill inte använda dem, för man står utan el! Sådana saker är bra för generaldirektörer och ledande politiker att höra, tror jag.

– Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson kommer prata om samordning kring yrkesutbildningarna. Det finns ny lagstiftning som säger att utbildningarna ska drivas efter arbetsmarknadens behov. Den här programpunkten ser jag personligen fram emot! Jag var ju med och startade ME-skolan för inte så länge sedan. Där drar vi vårt strå till stacken vad gäller kompetensförsörjning, men det räcker inte.

Har du något favoritminne från en tidigare Infradag?

– Jag har många bra minnen! Det var kul när vi hade Mona Sahlin på besök, och vår producent gjorde ett litet trick. Vi visste om att hon var ett stort Bruce Springsteen-fan, och när hon kom in i lokalen satte någon på hans musik. Då rodnade hon, det var lite oväntat! Vid ett annat tillfälle hade vi bokat in Isaac and the Soul Company på kvällen, som spelade 70-talsmusik. Jag har nog aldrig sett 250 personer, i alla åldrar, dansa så mycket!

– Själv brinner jag för debatterna. Fest är alltid kul, men det är mer grädde på moset. Att skapa möten mellan vår bransch och beslutsfattare, för mig genererar det stor nytta för branschen, långsiktigt.

Till sist… toastmastern på Stora Infrafesten är magikern Pontus Lindman, som har uppträtt med "världens farligaste korttrick". Behöver vi känna oss rädda?

– Haha! Jag skulle mer vara rädd om han hoppade ner i en vattentank. Han har berättat att det höll på att gå fel vid något tillfälle och han näst intill drunknade. Men jag tror inte att han tar med sig vattentanken till Waterfront. Pontus höll på att slå igenom i Las Vegas precis innan pandemin, så det blir kul att han kommer till oss. Trots sin ålder är han välrenommerad.

Men vi behöver inte oroa oss över att han sågar itu ME:s ordförande eller så?

– Det hade varit en nesa! Jag vet inte om vi utsätter vår ordförande för någon risk, men det hoppas jag inte.

Anmäl dig till Stora Infradagen

Om Hampe Mobärg

Hur länge har du jobbat på ME och i vilka roller?

– Jag började som vd för ME hösten 2007 och slutade som vd i januari 2020. Har sedan haft en roll som senior rådgivare på deltid avseende ett antal projekt förutom Stora Infradagen.

Hur länge har du jobbat med Stora Infradagen?

– Jag var med i slutfasen av planeringen kring Infradagen 2008. Så fullt ut har jag fått vara med och utveckla och driva Infradagen från och med 2009.

Publicerad den 16 november 2022