user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Sommar-MEKO 2021: 4 av 5 vill investera i fossilfria maskiner

Foto: Pixabay

Många maskinentreprenörer är intresserade av att investera i fossilfria maskiner, men beställarna behöver vara med och dela på risken. Det visar ME:s senaste konjunkturrapport MEKO, som släpptes till midsommar.

Från och med 1 januari 2018 har Sverige för första gången någonsin en klimatlag, vars långsiktiga mål är ett netto-nollutsläpp av växthusgaser senast år 2045. Lagen innebär krav på omställning i alla delar av samhället, och vår bransch är inget undantag.

Miljökraven svåra att leva upp till

I vår MEKO-rapport, som släpptes till midsommar, svarar drygt 40 procent av de intervjuade medlemsföretagen att de har varit med i upphandlingar med kommun eller region där det ställts klimatkrav. Extra vanligt är det i södra och västra Sverige.

Vi ställde frågan om rimligheten i dessa miljökrav. Svaret blev att hela två tredjedelar anser att kraven är ansträngande eller till och med svåra att leva upp till. Närmare vartannat (45%) företag med 10-24 anställda har svårt att klara kraven. I norra Sverige har samtliga företag svårt att leva upp till miljökraven.

”När jag pratar med våra medlemsföretag är de väldigt positiva till ökade miljökrav. Och i samma mening säger de att det verkar finnas kunskapsbrister hos beställarna som gör att kravställningarna inte alltid är praktiskt genomförbara” förklarar Lars Hemmingsson, Branschchef på Maskinentreprenörerna.

En väg framåt för att nå klimatmålen är att byta till fler fossilfria maskiner. Men det är en omställning som inte är helt okomplicerad.

Hur upplever du klimatkravställningen? 

Stort intresse för fossilfria maskiner

I midsommarrapporten fick våra medlemsföretag frågan om det skulle vara intressant att investera i fossilfria maskiner. Drygt hälften av de tillfrågade är intresserade. Men för många finns naturligtvis stora osäkerhetsfaktorer, särskilt bland de mindre företagen. Somliga vill vänta tills marknaden är stabil efter pandemin, andra vill avvakta teknikutvecklingen eftersom man inte helt litar på nuvarande fossilfria maskiners kapacitet.

För maskinentreprenörer innebär en investering i ny maskinpark inte bara en kostnadsökning, utan även en risk. Ändå kan närmare en tredjedel av de tillfrågade tänka sig att göra denna omställning redan nu.

Skulle det vara intressant att investera i nya fossilfria maskiner?

Beställarna behöver hjälpa till

Om det gick att dela på risken med beställarna skulle sifforna bli annorlunda, visar vår rapport. Då skulle hela 80 procent kunna tänka sig en investering i fossilfritt. Hälften av de minsta företagen skulle kräva att beställarna tar hela risken, medan det för de största företagen räcker att dela på hälften.

”Om beställaren ger mig ett kontrakt där jag kan räkna hem investeringen i fossilfria maskiner direkt skulle jag säga jajamen! Men spekulera – det gör jag inte. Det har jag inte råd med. Marginalerna för oss maskinentreprenörer är alldeles för låga för det.” Lars Karlsson, Taxus AB, Stenungsund.

Hos maskinentreprenörerna i landet finns alltså en stark investeringsvilja. Och budskapet till beställarna är tydligt – de behöver dela risken.

Om risken med att investera i en ny fossilfri maskin skulle delas med beställaren, skulle det vara intressant då?

Publicerad den 1 juli 2021