user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Många känslor när bröderna Isaksson fick ta emot Infrastipendiet på Stora Infradagen 2023. Foto: Ryno Quantz

Infrastipendiet

För att uppmuntra fortsatt utveckling i branschen har Maskinentreprenörerna (ME) instiftat Infrastipendiet. Det ska stimulera unga, kreativa maskinentreprenörer som använder ny teknik på ett smart sätt.

Av tradition har svenska maskinentreprenörer alltid legat i framkant när det gäller ny teknik, men nu kommer nya utmaningar med digitalisering och automatisering. Och utvecklingen går fort.

Det är Norénska fonden som gjort Infrastipendiet möjligt. Stipendiet är på 30 000 kronor och fonden har fått sitt namn efter Maskinentreprenörernas tidigare ordförande Håkan Norén. Infrastipendiet delas ut på Stora Infradagen i januari varje år.

2022 års stipendiater utsedda

Nomineringen till fjolårets Infrastipendium stängde 30 november. Vi fick in flera fina tips på kandidater värda att hyllas. Juryn har nu gjort sitt val. Det blev bröderna Andreas och Mikael Isaksson på Isakssons Markteknik AB som fick ta emot det ärofyllda priset under Stora Infradagen 27 januari. 

Läs intervju med Andreas Isaksson

Ett kvitto på att man gör något bra

Att få äran att ta emot ME:s Infrastipendium är stort. För stipendiaten betyder det inte bara pengar, utan också en hjälp i den fortsatta karriären. Tidigare stipendiater berättar att Infrastipendiet framför allt är ett kvitto på att man gör något bra och är på rätt väg. Det blir ett sätt att visa att man är en uppskattad leverantör till branschens kunder, och kanske också en attraktiv arbetsgivare.

Vem kan få Infrastipendiet?

Alla entreprenörer som är medlemmar i ME och är under 40 år kan nomineras till Infrastipendiet. När vinnaren ska utses är det några kriterier som juryn tittar lite extra på:

Kreativitet och innovation

Vinnaren kan vara någon som visat kreativitet på ett företagsamt sätt, exempelvis genom att ha använt sig av ny teknik, eller utvecklat befintlig. Man kan också ha introducerat en ny produkt eller utvecklat nya arbetsmetoder. Nytänkande premieras!

Hållbarhet ur tre perspektiv

Här tittar juryn på miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Det kan vara någon som är redo att ställa om till fossilfritt eller elektriskt. Det kan också handla om någon som jobbar aktivt med mångfald eller arbetsmiljö. Ett annat exempel är någon som återinvesterar i företaget på ett ekonomiskt hållbart vis.

Ambassadör för branschen

Infrastipendiaten får gärna vara någon som är en god förebild för andra företagare. Man måste ha långsiktiga ambitioner med sitt företag, och kunna fungera som en ansvarstagande och inspirerande ambassadör för branschen.

Uppdaterad den 30 januari 2023

Träffa våra nya och tidigare stipendiater

Christian Nielsen – Infrastipendiat 2021

2021 års infrastipendiat har nu korats och det var Christian Nielsen, vd och ägare på Oscarssons Mark & Entreprenad AB, som fick ta emot priset under Stora Infradagen 2022. Christian har varit anställd på företaget sedan 2007 och mottot har alltid varit att "se möjligheterna, inte problemen".

Robin Wallenius – Infrastipendiat 2018

"Branschen har utvecklats så att man måste kunna administrera och då krävs systematiska system. Beställarna kräver detta för att man ens ska få vara med och upphandla. Många kan tycka att det är besvärligt men tar man sig an det digitala så öppnar sig en helt ny marknad. Som liten firma kan man bli konkurrenskraftig"

Anders Jordell – Infrastipendiat 2017

"Telekom är fortfarande vårt största ben, som vi succesivt har ökat vår verksamhet inom. Samtidigt har vi lyckats bättre och bättre inom bygg och anläggning, vilket vi så klart är väldigt stolta och glada över."