user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Arbetsgivarstöd

Som arbetsgivare är det mycket att hålla reda på, och därför har vi samlat information som kan underlätta din vardag. Här hittar du svar på frågor om kollektivavtal, att anställa personal, löner och ersättningar med mera. För att snabbare hitta det du söker är det bra att välja ett aktuellt ämne eller område här under. 

Välj ett ämne

 • Semester - frågor och svar

  ​Din medarbetares rätt till semester finns i semesterlagen. Syftet med reglerna är att möjliggöra för anställda att få tid för vila och återhämtning under året. Här hittar du till exempel svar på semesterlön, semestertillägg med mera.
 • Nationaldagen - vad gäller?

  När annandag pingst försvann som ledig dag och nationaldagen istället blev en röd dag har parterna kommit överens om lite olika lösningar på kompensation. Se vad som gäller i ditt kollektivavtal.
 • Föräldraledighet

  Föräldraledighetslagen ger dina medarbetare rätt till flera olika typer av föräldraledighet. Bland dessa finns mammaledighet, hel föräldraledighet med eller utan föräldrapenning, ledighet med tillfällig föräldrapenning (VAB).
 • Uttag av resterande semesterdagar

  Alla anställda måste ta ut minst 20 betalda semesterdagar i ledighet under ett semesterår. Det här gäller även om en anställd till exempel har varit föräldraledig eller sjuk under sommarmånaderna. Hur beräkningen av semesterlönen sker har i stor utsträckning reglerats i kollektivavtalen.

Andra har även läst

Skydd mot höga sjuklönekostnader

Det finns ett skydd för höga sjuklönekostnader som gäller för alla arbetsgivare i Sverige. Företagen kan få ersättning för den årliga sjuklönekostnaden som överstiger en viss nivå.
Checklista vid föräldraledighet

Ta del av tipsen

Läs Finfas info vad arbetsgivare och medarbetare bör tänka på när det gäller de kollektivavtalade försäkringarna.