user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Arbetsgivarstöd

Som arbetsgivare är det mycket att hålla reda på, och därför har vi samlat information som kan underlätta din vardag. Här hittar du svar på frågor om kollektivavtal, att anställa personal, löner och ersättningar med mera. För att snabbare hitta det du söker är det bra att välja ett aktuellt ämne eller område här under.

Välj ett ämne

 • Semester - frågor och svar

  ​Din medarbetares rätt till semester finns i semesterlagen. Syftet med reglerna är att möjliggöra för anställda att få tid för vila och återhämtning under året. Här hittar du till exempel svar på semesterlön, semestertillägg med mera.
 • Nationaldagen - vad gäller?

  När annandag pingst försvann som ledig dag och nationaldagen istället blev en röd dag har parterna kommit överens om lite olika lösningar på kompensation. Se vad som gäller i ditt kollektivavtal.
 • Ha en bra dialog om föräldraledighet

  Föräldraledighetslagen, som har funnits ett tag, gör sig mer och mer påmind i branschen allteftersom fler och fler unga anställs i våra företag. Lagen ger föräldrar rätt till två typer av ledighet – dels ledighet med rätt till föräldrapenning, dels ledighet utan föräldrapenning från Försäkringskassan.
 • Uttag av resterande semesterdagar

  Alla anställda måste ta ut minst 20 betalda semesterdagar i ledighet under ett semesterår. Det här gäller även om en anställd till exempel har varit föräldraledig eller sjuk under sommarmånaderna. Hur beräkningen av semesterlönen sker har i stor utsträckning reglerats i kollektivavtalen.

Andra har även läst

Ekonomiskt stöd för rehabilitering

Som arbetsgivare kan du få ekonomisk ersättning upp till hälften av dina kostnader när någon av dina anställda genomgår arbetslivsinriktad rehabilitering för både psykiska och fysiska besvär. Stödet gäller inte statligt anställda och privat anställda tjänstemän.

Skydd mot höga sjuklönekostnader

Det finns ett skydd för höga sjuklönekostnader som gäller för alla arbetsgivare i Sverige. Företagen kan få ersättning för den årliga sjuklönekostnaden som överstiger en viss nivå.

Arbetstider i ditt kollektivavtal

Som arbetsgivare är du skyldig att följa lagar om arbetsmiljö och arbetstider för att se till att dina medarbetare inte jobbar för mycket. Behovet av återhämtning och vila liksom möjligheten att själv kunna påverka sin arbetsdag utifrån sin livssituation är en viktig arbetsmiljöfråga.