user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Vad kostar det att vara medlem i ME?

Medlemsavgiften till ME skiftar beroende på dina anställdas sammanlagda löner. Räkna ut medlemsavgiften genom att fylla i förra årets utbetalda bruttolön för de anställda i kronor, exklusive sociala avgifter. Eller kika på våra färdiga exempel.

Lönerapportering 2024

Varje år samlar Svenskt Näringsliv in medlemsuppgifter. Uppgifterna ligger till grund för hur mycket du betalar i medlemsavgift till ME. Inbjudan och instruktioner till årets insamling skickades ut från januari. Sista datum för rapportering var 28 februari, men du som missat har ännu möjlighet att rapportera ditt företags uppgifter.

Så här rapporterar du

Så här räknar vi

Medlemsavgiften till Maskinentreprenörerna (ME) baseras på de anställdas sammanlagda lönesumma. Minimiavgift för medlemskap i ME och Svenskt Näringsliv är 6 186 kr/år exklusive moms.

Avgift Svenskt Näringsliv och Fora

Förutom medlemsavgift till ME betalar du även avgift till Svenskt Näringsliv och Fora. Alla medlemmar i Maskinentreprenörerna är också medlemmar i Svenskt Näringsliv. Avgiften till Svenskt Näringsliv är 0,077 procent av företagets lönesumma (minst 428 kronor per år) och baseras på anställdas, vd, ägare och ägarens familjs lönesumma.

Du betalar också en avgift till Fora på 0,283 procent av lönesumman för arbetare. Avgiften gäller samtliga arbetare som omfattas av kollektivavtalen Entreprenadmaskinavtalet EMA, Maskinföraravtalet MFA, Gruventreprenadavtalet GEA eller Torvavtalet TA.

Ovanstående avgifter räknas inte med i medlemsavgiften som du får av räknesnurran här på sidan. Kom ihåg att nästan hela den totala avgiften är avdragsgill i deklarationen.

- De fördelar jag har som medlem i ME är många. Ekonomiskt är inköpsrabatter, försäkringsrabatt och rådgivning det som i praktiken återbetalar hela medlemsavgiften och mer därtill, säger Dennis Nyberg, Kranbolaget om sitt medlemskap. 

Medlemsavgift: tre anställda maskinförare + ägare

Medlemsavgiften blir cirka 1 500 kronor per månad, exklusive moms om du har tre anställda, med en månadslön på 30 000 kronor var (cirka 172 kr/tim). Detta under förutsättning att du som ägare har samma lön. Kom ihåg att den största delen av medlemsavgiften är avdragsgill.

Om du redan har ett befintligt så kallat hängavtal sjunker dina avgifter till Fora gällande omställningsförsäkringen med drygt 3 000 kr/år.

Medlemsavgift: nio anställda maskinförare, en tjänsteman + ägare

Medlemsavgiften blir cirka 3 600 per månad, exklusive moms om du har tio anställda med en månadslön på 30 000 kronor och en av dem är tjänsteman, samt du som ägare har samma lön. Kom ihåg att den största delen av medlemsavgiften är avdragsgill.

Om du redan har ett befintligt så kallat hängavtal sjunker dina avgifter till Fora gällande omställningsförsäkringen med nästan 10 000 kr/år. För tjänstemannen sjunker omställningsförsäkringen med cirka 1500 kr/år.

Vad går pengarna till?

Medlemsavgiften går till de tjänster, rådgivning och erbjudanden du som medlem har tillgång till. Som medlem i ME får du bland annat: 

  • Råd i arbetsrätt, kollektivavtal och förhandling.
  • Råd och stöd i branschfrågor.
  • Medlemsrabatter.
  • Entreprenadjuridisk rådgivning och service.
  • Branschanpassade och rabatterade utbildningar.

Se alla medlemsförmåner du får som medlem

Avgiften till Svenskt Näringsliv går bland annat till en del av de förmåner du har som medlem, opinionsbildning, påverkan och experthjälp för att skapa bättre villkor för företagande i Sverige.

Avgiften till Fora används bland annat för yrkesutbildning, arbetsmiljöprojekt och avsättning till ME:s semesterlönefond. Du som medlem kan söka ersättning ur fonden.

Om semesterlönefonden

Mer om Foras avgift på Foras webbplats

Uppdaterad den 23 november 2023

Relaterat innehåll