user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Vad kostar det att vara medlem i ME?

Medlemsavgiften till ME skiftar beroende på dina anställdas sammanlagda löner. Räkna ut medlemsavgiften genom att fylla i förra årets utbetalda bruttolön för de anställda i kronor, exkl sociala avgifter. Eller kika på våra färdiga exempel.

- De fördelar jag har som medlem i ME är många. Ekonomiskt är inköpsrabatter, försäkringsrabatt och rådgivning det som i praktiken återbetalar hela medlemsavgiften och mer därtill, säger Dennis Nyberg, Kranbolaget om sitt medlemskap. 

Medlemsavgift: tre anställda maskinförare + ägare

Medlemsavgiften blir cirka 1500 kronor per månad, exklusive moms om du har tre anställda, med en månadslön på 30 000 kronor var (cirka 172 kr/tim). Detta under förutsättning att du som ägare har samma lön. Kom ihåg att den största delen av medlemsavgiften är avdragsgill.

Om du redan har ett befintligt så kallat hängavtal sjunker dina avgifter till Fora gällande omställningsförsäkringen med drygt 3 000 kr/år.

Medlemsavgift: nio anställda maskinförare, en tjänsteman + ägare

Medlemsavgiften blir cirka 3 800 per månad, exklusive moms om du har tio anställda med en månadslön på 30 000 kronor och en av dem är tjänsteman, samt du som ägare har samma lön. Kom ihåg att den största delen av medlemsavgiften är avdragsgill.

Om du redan har ett befintligt så kallat hängavtal sjunker dina avgifter till Fora gällande omställningsförsäkringen med nästan 10 000 kr/år. För tjänstemannen sjunker omställningsförsäkringen med cirka 1500 kr/år.

Så här räknar vi

Medlemsavgiften till Maskinentreprenörerna (ME) baseras på de anställdas sammanlagda lönesumma. Minimiavgift för medlemskap i ME och Svenskt Näringsliv är 5 643 kr/år exklusive moms.

Avgift Svenskt Näringsliv och Fora

Förutom medlemsavgift till ME betalar du även avgift till Svenskt Näringsliv och Fora. Alla medlemmar i Maskinentreprenörerna är också medlemmar i Svenskt Näringsliv. Avgiften till Svenskt Näringsliv är 0,081 procent av företagets lönesumma (minst 500 kronor per år) och baseras på anställdas, VD, ägare och ägarens familjs lönesumma.

Du betalar också en avgift till Fora på 0,283 procent av lönesumman för arbetare. Avgiften gäller samtliga arbetare som omfattas av kollektivavtalen Entreprenadmaskinavtalet EMA, Maskinföraravtalet MFA, Gruventreprenadavtalet GEA eller Torvavtalet TA.

Ovanstående avgifter räknas inte med i medlemsavgiften som du får av räknesnurran här på sidan. Kom ihåg att näsan hela den totala avgiften är avdragsgill i deklarationen.

Vad går pengarna till?

Medlemsavgiften går till de tjänster, rådgivning och erbjudanden du som medlem har tillgång till. Som medlem i ME får du bland annat: 

  • Råd i arbetsrätt, kollektivavtal och förhandling.
  • Råd och stöd i branschfrågor.
  • Medlemsrabatter.
  • Entreprenadjuridisk rådgivning och service.
  • Branschanpassade och rabatterade utbildningar.

Se alla medlemsförmåner du får som medlem

Avgiften till Svenskt Näringsliv går bland annat till en del av de förmåner du har som medlem, opinionsbildning, påverkan och experthjälp för att skapa bättre villkor för företagande i Sverige.

Avgiften till Fora används bland annat för yrkesutbildning, arbetsmiljöprojekt och avsättning till ME:s semesterlönefond. Du som medlem kan söka ersättning ur fonden.

Om semesterlönefonden

Mer om Foras avgift på Foras webbplats

Uppdaterad den 15 december 2020

Relaterat innehåll

Dennis Nyberg, Kranbolaget

Dennis arbetar på Kranbolaget som har varit medlem i ME i många år. Han ser bara fördelar med sitt medlemskap och rekommenderar alla som äger en maskin att gå med!

Vad krävs för att bli medlem?

Ditt medlemskap i ME är en kvalitetsstämpel och innebär trygghet för den som anlitar ditt företag. Därför behöver alla medlemmar i ME leva upp till våra kvalitetskrav, teckna kollektivavtal och teckna försäkringar för sina anställa. Du måste också bli medlem i Svenskt näringsliv.

Har du hängavtal? Hos oss får du mer!

Har du, eller ska du, teckna kollektivavtal genom ett hängavtal med facket? Bra, för din verksamhet och dina anställda. Men, går du med i ME får du samma kollektivavtal (fast billigare), och det stöd och den hjälp du behöver när du ska tolka och använda avtalet. Du får också kontakt med rådgivare och experter nära dig. Ungefär som en egen personalavdelning.