user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Foto: Tommy Östman

Vad kostar det?

Här kan du räkna ut medlemsavgiften för ditt företag att vara medlem i ME. Fyll i förra årets utbetalda bruttolön för de anställda i kronor, exkl sociala avgifter. Klicka därefter på beräkningsknappen.

Så har vi räknat

Medlemsavgiften till ME baseras på anställdas lönesumma. Minimiavgift för medlemskap i ME och Svenskt Näringsliv är 5 643 kr/år exkl. moms.

Avgift till Svenskt näringsliv och Fora

Förutom medlemsavigft till ME betalar du även medlemsavgift till Svenskt Näringsliv och Fora. Medlemmar i Maskinentreprenörerna är också medlemmar i Svenskt Näringsliv. Avgiften är 0,081% av företagets lönesumma (minst 500 kronor per år) och baseras på anställdas, VD, ägare och familjs lönesumma.

Du betalar också en avgift till Fora på 0,283 procent av lönesumman för arbetare.  Avgiften gäller samtliga arbetare som omfattas av kollektivavtalen Entreprenadmaskinavtalet, Maskinföraravtalet, Gruventreprenadavtalet eller Torvavtalet.

Ovanstående avgifter räknas inte med i snurran. Nästan hela den totala avgiften är avdragsgill i deklarationen.

Vad går pengarna till?

Medlemsavgiften går till alla de tjänster och erbjudanden som du som medlem har. Det innebär bland annat

  • Råd i arbetsrätt, kollektivavtal och förhandling
  • Råd och stöd i branschfrågor
  • Medlemsrabatter
  • Entreprenadjuridisk rådgivning och service
  • Branschanpassade utbildningar

Se alla erbjudanden du har som medlem

Avgiften till Fora används bland annat för yrkesutbildning, arbetsmiljöprojekt och avsättning till ME:s semesterlönefond. Du som medlem kan söka ersättning ur fonden. Avgiften till Svenskt Näringsliv går bland annat till alla de förmåner du har som medlem, som experthjälp, branschinformation, träffar och utbildning

Läs mer om Foras avgift på Foras webbplats, under rubriken ME - särskilt tillägg.

Uppdaterad den 26 februari 2020

Relaterat innehåll

Vad krävs för att bli medlem?

Ett medlemskap i ME innebär kvalitet och trygghet för den som anlitar ett ME-företag. Därför behöver alla medlemsföretag leva upp till våra kvalitetskrav, teckna kollektivavtal och teckna försäkringar för sina anställa. Du måste också bli medlem i Svenskt näringsliv.

Vad är ett hängavtal och räcker det?

Du kan ha valt, eller står i begrepp att teckna kollektivavtal genom hängavtal med facket. Det är bra för din verksamhet och dina anställda. Men om du går med i ME istället så får du samma kollektivavtal, dessutom lite billigare, men du får också det arbetsrättsliga stödet när det gäller att tillämpa och tolka avtalet. Som medlem i ME har du kontakt med en expert nära dig. Ungefär som att få en egen personalavdelning.

Insamling av dina löneuppgifter

Medlemsavgiften baseras på den information som ni på medlemsföretaget årligen rapporterar in till ME/Svenskt Näringsliv. 2020 sker uppgiftsinsamlingen mellan den 21:a januari och den 12 juni.

FAQ - fakturor och avgifter

Din faktura från ME och Svenskt Näringsliv kan ibland vara svår att förstå sig på. Läs mer om vad du betalar för och vart medlemspengarna går.