user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Är AI din framtida kollega?

Foto: iStock

Något många pratar om idag är artificiell intelligens (AI). Utvecklingen har gått fort och AI används i allt större utsträckning i många olika branscher. Vilken nytta kan du som maskinentreprenör och företagare ha av AI? Missa inte när vi tar oss an detta aktuella ämne under Stora Infradagen 25–26 januari.

Bygg- och anläggningsbranschen har utvecklats mycket de senaste åren, men trots det så finns det utmaningar att möta. Det går alltid att effektivisera, minska kostnader och få ner antalet arbetsskador. Och kanske finns hjälpen tillgänglig i en dator nära dig. Kanske kan AI vara framtidens entreprenör, framtidens medlemsrådgivare – eller till och med din framtida kollega?

Svenskarna positiva till AI

Under hösten har konsult- och analysföretaget Kairos Future tagit fram en rapport som handlar om generativ AI och hur denna kommer att påverka kunskapsarbetet, företag och organisationer. Rapporten visar att svenskarna blivit alltmer positiva till teknik. I gruvindustrin håller man exempelvis på att bygga helelektrifierade arbetsplatser (även detta ett ämne på Stora Infradagen), och man ser att människor tar mer och mer hjälp av tekniken.

Stora Infradagen – torsdagens program för medlemmar

Rapporten visar att även inställningen till AI är positiv. I februari 2023 menade fyra av tio svenskar att utvecklingen inom AI kommer ta mänskligheten till nya höjder. Bland yngre var siffran en av två. Något som också framkommer är att AI radikalt kan förändra arbetet i form av sparad tid och effektivisering.

Läs långa avtal på en kafferast

Med hjälp av AI kan information hittas och enorma mängder data granskas på väldigt kort tid. Att läsa hundratals rapporter eller läsa igenom långa avtal, som skulle ta många timmar, går att genomföra på en kafferast. Det resulterar inte bara i sparad tid, utan kvaliteten på arbetet kan höjas då du även kan ägna tid åt andra delar i ditt arbete.

En annan möjlighet med AI är att en medlemsrådgivare på ME skulle kunna skicka ett skräddarsytt svar till just dig baserat på dina preferenser och nuvarande kunskap.

ME:s medlemsrådgivning – än så länge utan AI

Mer om ämnet på Stora Infradagen

Nyfiken på att höra mer om hur AI kan hjälpa dig i ditt företagande? Anmäl dig till Stora Infradagen 2024! Heléne Olsson från Kairos Future, som arbetar med framtid, strategi, innovation och transformation av företag, regioner och organisationer, kommer vara på plats och berätta om vad generativ AI är och hur utvecklingen ser ut. Det blir också panelsamtal med framtidsspaning. 

Stora Infradagen – program och anmälan

Publicerad den 9 november 2023