user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

ME:s stöldrapport 2023: Brottsutsatta har kostnader på en kvarts miljon

Foto: Pixabay

För tredje året i rad har ME låtit undersöka problematiken med stölder i branschen, och hur vanliga företagare drabbas. 2023 års rapport visar att kostnaderna är höga för stöldutsatta, och att förebyggande åtgärder är något som medlemsföretagen jobbar mer och mer med.

Under slutet av augusti 2023 intervjuades 272 medlemsföretag angående stölder 2022. De företag som hade drabbats av stöld fick fördjupande frågor om stöldernas omfattning, samarbetet med polisen och vilka brottsförebyggande åtgärder de vidtar.

Vi ser i årets rapport en ökad stöldfrekvens hos de företag som varit utsatta för stöld. Antalet brott gick från 677 till 964, en ökning med 42 procent.

Syftet med ME:s stöldrapporter

Prioriterat område: Företagens utsatthet för brott

Hälften råkade ut för stöld förra året

50 procent av de tillfrågade medlemsföretagen drabbades av stöld under 2022. Det innebär en fortsatt hög nivå, efter den kraftiga uppgång från 34 till 55 procent vi såg mellan 2020 och 2021.

Bestulna på drivmedel 6,4 gånger i snitt

Drivmedelsstölderna ligger kvar på samma nivå som 2021. Under 2022 blev 85 procent av medlemsföretagen av med drivmedel, i genomsnitt 6,4 gånger per företag. Ett par av de tillfrågade rapporterade att de blivit av med stölder ett 50-tal gånger – eller till och med mer.

Kostnaden för stölder ökar markant

Årets stöldrapport visar att ett företag som drabbas av stöld förlorar i snitt drygt 163 000 kronor. De som tillämpar brottsförebyggande åtgärder lägger dessutom en snittsumma på drygt 89 000 kronor på sådana åtgärder. Det är en kraftig ökning från 2021, då kostnaden låg på 31 000 kronor.

Sammantaget innebär detta att företaget har en genomsnittlig kostnad på totalt 253 00 kronor – en kvarts miljon. 2021 var den genomsnittliga kostnaden 157 000 kronor. Ökningen är hela 61 procent.

Stöldförebyggande arbete skyddar

En majoritet av intervjupersonerna upplever att de förebyggande åtgärderna de vidtagit har lett till ett minskat antal stölder.

De tre vanligaste brottsförebyggande åtgärderna har alla ökat kraftigt ute hos medlemsföretagen sedan 2021:

  • Att låsa in maskiner och utrustning har ökat från 36 till 59 procent.
  • Kameraövervakning har ökat från 33 till 48 procent.
  • Att lämna maskinernas tankar tomma har ökat från 22 till 46 procent.

Fortsatt lågt förtroende för att brotten ska klaras upp

Av de stölder som medlemmarna utsattes för under 2022 anmäldes 53 procent till polisen. Trots att drivmedelsstölder är den stöld som är vanligast, är andelen brott som anmäls endast 49 procent. I jämförelse anmäls alla stölder av hela maskiner.

De flesta menar att det inte är lönt att anmäla då utredningarna bara läggs ner.

Fler poliser efterfrågas

De intervjuade företagen fick frågan vad de behöver för konkret stöd i sin verksamhet från polis och rättsväsende för att hantera problemen med stölder. Det som efterfrågas mest är:

  • Fler poliser som är synliga/ute på plats.
  • Mer resurser till polisen.
  • Hårdare straff för brottslingar.
  • Att anmälningarna följs upp med ordentlig utredning och inte läggs ner.

Flera svarar också att de önskar ett större engagemang från polisens sida och att brotten mot företagare i entreprenadbranschen tas på allvar.

Läs hela rapporten

Maskinentreprenörernas stöldrapport 2023 (pdf 1,66 MB)

Publicerad den 10 oktober 2023