user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out
Foto: Ryno Quantz

Vem får köra grävmaskin?

I vår bransch ställer myndigheter, beställare och kollektivavtal krav på kunskaper, utbildning och kompetens för den som ska köra en grävmaskin eller andra anläggningsmaskiner. Kraven kan variera beroende på om föraren är en egenföretagare eller anställd, vem som är beställare och var arbetet ska utföras.

Du ska ha tillräckliga kunskaper

Myndigheternas krav, i detta fall genom arbetsmiljölagstiftningen, vill att arbetet ska kunna utföras säkert och inte innebära risker för ohälsa och olycksfall. Här finns inga krav på att en förare ska ha ett yrkesbevis eller någon formell utbildning. Däremot finns krav på att arbetsgivaren ska se till att en anställd har tillräckliga kunskaper för att kunna arbeta säkert med maskinen. Detta är grundläggande krav och gäller vid alla arbeten.

ME-skolan erbjuder de viktiga kurser du behöver

När behövs yrkesbevis?

Om arbetet ska utföras på en arbetsplats som omfattas av kollektivavtal mellan branschens parter (detta gäller i princip alla arbetsplatser inom bygg- anläggningssektorn) ställs dessutom krav på att föraren har ett yrkesbevis för aktuell maskin. Detta gäller lika för alla oavsett om man är egenföretagare eller anställd.

Läs om Yrkesbevis och kompetensprov

Andra krav på kunskaper

Förutom krav från myndigheter och branschparter har olika beställare sina egna specifika krav. Exempelvis har Trafikverket krav på utbildning för Arbete På Väg, för arbeten inom elbranschen finns krav på EBR-utbildning och andra beställare kan ha krav på utbildning gällande interna regler och rutiner. Dessa krav ingår som en del av avtalet mellan beställare och entreprenör och gäller normalt även för underentreprenörer.

Vad krävs då för att köra en grävmaskin?

Om du ska köra yrkesmässigt i branschen ska du kunna utföra ett säkert och effektivt arbete med hög kvalitet. För det behövs kunskap, utbildning och kompetens inom ett brett område. Du ska leva upp till krav från flera olika aktörer och ha en kompetens som är mycket mer än att "bara" kunna manövrera maskinen.

Var lär du dig köra maskin och få ett yrkesbevis?

Det finns flera sätt att bli maskinförare med utbildning. 

  • Gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram, bland annat på de skolor som ME-skolan samarbetar med. Läs mer
  • Kommunens vuxenutbildning, bland annat i ME-skolans regi. Läs mer
  • Distansutbildning för dig som har en anställning i ett ME-företag och vill utbilda dig till maskinförare. Kontakta ditt regionala BYN Läs mer

Kontakt med ME-skolan

Vill du höra mer om vad som gäller för att köra branschens anläggningmaskiner?
Kontakta Annelie Forsell på ME-skolan. Hon finns på telefon: 08-762 70 86 och kan lotsa dig vidare till ME-skolan i ditt närområde.

Uppdaterad den 28 oktober 2018

Relaterat innehåll

Vem får köra grävmaskin?

I vår bransch ställer myndigheter, beställare och kollektivavtal krav på kunskaper, utbildning och kompetens för den som ska köra en grävmaskin eller andra anläggningsmaskiner. Kraven kan variera beroende på om föraren är en egenföretagare eller anställd, vem som är beställare och var arbetet ska utföras.

Skaffa yrkesbevis/förarbevis

Ett yrkesbevis visar att du har den kunskap som krävs för att köra anläggningsmaskiner. Det finns olika vägar till yrkesbeviset. Du kan styrka din erfarenhet (validera) och bredda din utbildning på ME Utbildningscenter.

Gymnasieutbildning för maskinförare - Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Branschen har ett stort behov av ny personal under lång tid framåt, därför jobbar ME tillsammans med ett antal gymnasieskolor för att utbilda fler maskinförare. tack vare ME:s expertis och kontaktnät i branschen kan vi se till att undervisning håller så hög kvalitet som möjligt och att de elever som går utbildningen har de kunskaper som faktiskt efterfrågas av arbetsgivare.

ME Utbildningscenter

På ME Utbildningscenter erbjuder ME-skolan maskinförarutbildning för ungdomar och vuxna. Här kan du också göra kompetensprov och komplettera ditt yrkesbevis för fler maskiner. Här förlägger vi också kurser och andra utbildningar som hålls av ME-skolan.

Komvuxutbildning till maskinförare

Efterfrågan på maskinförare är stor. Vår utbildning är nära kopplad till branschens företag och gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Efter utbildningen kan du få ett fritt och roligt jobb i en bransch i stark utveckling.

Vilka maskiner finns det i branschen?

Du som funderar på att bli maskinförare undrar kanske över vilka maskiner som finns i branschen. Det finns många olika sorters maskiner och i olika modeller. De är ofta specialgjorda för sina olika användningsområden. De vanligaste är hjullastare och grävmaskiner.

Hjälp ditt barn till en trygg framtid!

Att vara maskinförare är ett fritt och roligt jobb. Det skapar stolthet att behärska och förfina tekniken i grävmaskinen. Dessutom kan maskinförare se tydliga resultat av sitt jobb, ofta banbrytande byggprojekt. Behovet av nya maskinförare är stort och kommer att öka när stora infrastruktursatsningar ska förverkligas, samtidigt som medarbetare går i pension. Att bli maskinförare är ett bra yrke - med en trygg framtid.

Om ME-skolan

ME-skolan erbjuder kurser inom de flesta områden för dig som arbetar i branschen. Vi erbjuder också utbildningarna, både till maskinförare på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram och genom den kommunala vuxenutbildningen.