user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

ME goes Youtube med Hampus

I september 2018 startade ME:s samarbete med Youtubestjärnan Hampus Hedström för att locka unga till branschen. Hampus första film för ME har hittills visats drygt 250 000 gånger på Youtube. På ett roligt sätt tar den död på fördomar om branschen.

För den över 20 är Hampus Hedström från Sunne förmodligen ett okänt fenomen. Men för ungdomar i högstadiet och uppåt är han en stjärna - med egen kanal på Youtube.

Samarbetet med Hampus Hedström är en del i projektet Maskinförare 20Tjugo som ME driver med stöd från EU:s socialfond och det svenska ESF-rådet. Syftet med projektet är bland annat att öka intresset bland unga för maskinföraryrket och att stärka rekryteringen branschen generellt till ME-skolans maskinförarutbildningar  speciellt. 

Se Hampus film ”Ny på jobbet”

Till filmen

Idag har Hampus 245 000 prenumeranter på sin Youtubekanal och hans filmer visas över en miljon gånger i månaden, siffror som många tv-kanaler bara kan drömma om. Tonåringarna följer honom på Youtube, Instagram, Facebook och via podcast.  

–Jag har ju alltid pratat om teknik, alla vet att jag är lite nördig på området, säger Hampus. Men jag vet att jag når ut och att det är lika många tjejer som killar som tittar. ME finns i en intelligent bransch. Därför känns det bra att få vara med och visa med humor att man inte behöver tugga snus för att arbeta i den, säger Hampus.

Hör Hampus själv berätta efter att han träffat branschen på Maskinmässan på Solvalla

Följ Hampus på hans Youtube-kanal

Vad gör en maskinförare?

Uppdaterad den 28 februari 2019

Vad gör en maskinförare?

Du har kanske redan sett Hampus Hedströms och våra Youtubefilmer om att försöka vara maskinförare utan att vara utbildad för det och nu senast vad jobbet innebär. Men om du undrar vad en maskinförare egentligen gör och hur man blir en sån, har vi mer information.

Gymnasieutbildning för maskinförare - Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Branschen har ett stort behov av ny personal under lång tid framåt, därför jobbar ME tillsammans med ett antal gymnasieskolor för att utbilda fler maskinförare. tack vare ME:s expertis och kontaktnät i branschen kan vi se till att undervisning håller så hög kvalitet som möjligt och att de elever som går utbildningen har de kunskaper som faktiskt efterfrågas av arbetsgivare.

Vilka maskiner finns det i branschen?

Du som funderar på att bli maskinförare undrar kanske över vilka maskiner som finns i branschen. Det finns många olika sorters maskiner och i olika modeller. De är ofta specialgjorda för sina olika användningsområden. De vanligaste är hjullastare och grävmaskiner.

Infrastipendiet

För att uppmuntra fortsatt utveckling i branschen har Maskinentreprenörerna (ME) instiftat Infrastipendiet. Det ska stimulera unga, kreativa maskinentreprenörer som använder ny teknik på ett smart sätt. Nomineringen för 2019 års stipendium är nu stängd.

Det här är Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är bransch- och arbetsgivarorganisationen för Sveriges maskinentreprenörer. Vi företräder och stödjer företagare med anläggningsmaskiner och arbetar för branschens utveckling.