user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

APL – bra för branschen, bra för dig

Foto: ME

Att ta in en APL-elev från ME-skolan i företaget är ett bra sätt att lära känna en blivande maskinförare. Du hjälper eleven omsätta sina teoretiska kunskaper i verkligt arbete. Fungerar ni bra ihop finns möjlighet att anställa eleven efter examen. Kan du erbjuda en APL-plats? Anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig inom kort.

Arbetsplatsförlagt lärande ger duktiga maskinförare

För att en maskinförarelev ska fungera i arbetslivet är det viktigt att de kunskaper de får från skolan kompletteras med "på plats"-erfarenhet hos ett entreprenadföretag. Detta kallas APL (arbetsplatsförlagt lärande) och är en självklar och integrerad del i utbildningen på ME-skolan. Tidigare kallade vi dessa elever "praktikanter" (och kanske lever den termen ännu kvar) men nu heter det alltså APL-elev. Alla våra elever får minst 15 veckor APL.

Vad är tanken med APL?

APL är den blivande maskinförarens första kontakt med arbetsmarknaden. Eleven ska få en så bred bild som möjligt av verksamheten, allt från planering till att köra maskin. Det finns inget krav på att en elev från bygg- och anläggningsprogrammet ska sitta i maskin när de är ute på APL, det avgör handledaren på företaget.

APL är ett nära samarbete mellan företag och skolan. Det görs kontinuerliga avstämningar med ansvarig lärare för att se hur många delar av utbildningsplanen som det funnits möjlighet att utföra på APL:en. Målet är att eleven ska få känna på verkligheten i branschen och du som företag ska guida eleven genom verksamhetens vardag.

Vi utbildar dig till handledare

För att du ska kunna ge en så bra APL-plats som möjligt erbjuder ME-skolan de företag vi arbetar med en handledarutbildning. Vi utbildar handledare i ett unikt samarbete med Skolverket. Utbildningen är frivillig men kan hjälpa både dig och eleven att få ut mesta möjliga av tiden på företaget. På varje ME-skola finns en kvalitetsansvarig som ser till att eleven, du som handledare och skolan har samma bild av vad APL:en ska innehålla.

Hjälp branschen – och dig själv

Vi vet att det tar tid att ta hand om APL-elever. Eleven kommer att behöva ditt stöd. Men om du eller någon av dina anställda går handledarutbildningen får företaget ut mer av APL-tiden. Det blir en bra investering på minst tre områden när ditt företag gör plats för APL-elever och ser till att de har goda handledare:

  • Du gör en insats för branschen. Behovet av maskinförare är stort. Du och ditt företag är en del av lösningen.

  • Du kan handplocka de bästa APL-eleverna till din verksamhet när de är klara. Då vet du precis vad de har tränat på och kan göra, redan innan de börjar.

  • Dina medarbetare får en utbildning som höjer deras kompetens och som gör att ditt företag får ut mer av varje APL-timme.

APL är bra för branschen, bra för eleverna och bra för dig som maskinentreprenör. 

Medlem berättar om fördelarna

Pelle Johansson, medlem hos oss på ME, har tagit emot elever för APL och har även anställt personal den vägen. Vi bad Pelle berätta om fördelarna med att erbjuda APL-plats.

Läs intervjun med Pelle här 

Kan du erbjuda en praktikplats?

Anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig inom kort.

Har möjlighet att ta praktikant för:

 

Uppdaterad den 2 mars 2022