-
Rehabilitering är stöd och åtgärder som den anställde behöver för att återfå eller behålla sin arbetsförmåga. Du som arbetsgivare har inte något ansvar gällande medicinsk rehabilitering utan arbetsgivarens ansvar rör endast den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Du kan söka ekonomiskt stöd.
-
Coronaviruset och covid-19 påverkar dig som arbetsgivare och företagare. Här hittar du artiklar om som rör corona med koppling till arbetsrätt, arbetsmiljö och företagande. Artiklarna uppdateras löpande.
-
Du kan kräva att en arbetstagare som varit utomlands eller i ett riskområde ska arbeta eller stanna hemma under 14 dagar.
-
Om någon av dina anställda blir sjuka i covid-19 har han eller hon naturligtvis rätt till sjuklön. Reglerna för sjukskrivning, karensavdrag, sjuklönekostnader och smittbärarpenning är tillfälligt ändrade på grund av corona.
-
Korttidsarbete innebär att anställda kan gå ner i arbetstid en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Korttidsarbete, eller korttidspermittering som det också kallas, är en av regeringens stödåtgärd under coronapandemin.
-
Som arbetsgivare behöver du ta särskilda hänsyn till arbetsmiljön för att förhindra smittspridning av covid-19. Här får du råd kring hur du kan agera i olika situationer.
-
Här har vi samlat information om hur du som företagare påverkas av coronaviruset och vilken form av stöd som finns att tillgå.
-
Det kan inte uteslutas att spridningen av coronaviruset kan medföra att pågående entreprenader påverkas. Här redogör vi för vad som gäller.
-
Frågor och svar om vad det innebär att Skatteverket bedömt att den pågående pandemin är skäl nog att ansöka om anstånd med betalning.
-
Karensavdraget kopplas till den genomsnittliga arbetstiden per vecka och görs för sjukfrånvarotimmar upp till 20 procent av snittveckoarbetstiden. Vi förklarar hur du gör och ger dig exempel.
-
Den 1 juli 2018 höjdes taket i sjukförsäkringen från 7,5 till 8 prisbasbelopp. Det påverkar beräkningen av sjukavdrag enligt Tjänstemannaavtalet. Nedan finns uppdaterad avtalstext med formler för beräkning av sjukavdrag.
-
Förekomsten av alkohol- eller drogpåverkad personal på arbetsplatsen är ett problem som arbetsgivaren har ansvar och egenintresse av att lösa. Vissa beställare har skärpt sina beställarkrav när det gäller drog- och alkoholkontroller av anställda i UE-företag
-
Sjuklöneperioder, läkarintyg och anmälan till Försäkringskassan är viktiga delar när en medarbetare blir sjuk. Kom också ihåg att visa intresse och omsorg för de anställda och hjälp dem tillbaka till arbetet efter sjukfrånvaron. Det här gäller när en anställd blir sjuk.
-
Som egen företagare måste du själv se till att skapa dig en trygghet om du skulle bli sjuk en längre tid. Beroende på vilken företagsform du har är det olika villkor som gäller.
-
Att upptäcka eller misstänka att en medarbetare har problem med alkohol, narkotika, läkemedel eller spel kan vara en svår situation att ta itu med. Vi ger dig några råd på vägen.