user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Branschstöd

Som maskinentreprenör är det många lagar och regler att förhålla sig till.  Dessutom kommer det hela tiden nya arbetsmetoder, maskiner och utrustning. Här hittar du svar på frågor om maskin- och fordonsregler, arbetsmiljö, kvalitet och miljö, arbetsmetoder med mera. Välj ämne eller område för att snabbare hitta det du söker.

Välj ett ämne

Snabba svar på dina frågor

Här nedan har vi samlat några vanliga frågor gällande teknik och miljö. Klicka på en rubrik för att se frågor och svar.

När krävs Steg 3A, 3B respektive Steg 4-motorer?

Avgaser från arbetsmaskiner innehåller skadliga ämnen som kväveoxider, partiklar, kolväten och koldioxid. Tillåtna nivåer på utsläpp av avgaser från motorer hos arbetsmaskiner regleras i EU-direktiv och har införts i flera steg. Motorerna i de arbetsmaskiner som idag säljs som nya på marknaden ska uppfylla kravnivån Steg 4.

Krav vid upphandling

Blanketter och trycksaker 

Som medlem i ME kan du alltid enkelt och snabbt får tag i de blanketter eller informationsmaterial som du behöver i din verksamhet. 

Blanketter och trycksaker

Nyttiga kurser 

ME-skolan erbjuder kurser som är anpassade till branschens krav och förutsättningar. Kurserna är öppna för alla i branschen, men som ME-medlem har du 10–20 procent rabatt.

Boka dina kurser här

Maskinentreprenörernas handbok 

Handboken är en uppslagsbok för företagare i entreprenadbranschen, där du hittar information om ekonomi, miljö, kvalitet, att skriva avtal med mera. Här finns även trafik- och utrusningsregler för mobila maskiner.

Till handboken

Räkna på dina driftkostnader här

Funderar du på att investera i en ny maskin eller planerar du för driften i företaget? Här kan du enkelt göra kalkyler för dina driftskostnader per timme för maskiner och förarkostnader. Du ser resultatet på en gång. Kalkylen tar hänsyn till kollektivavtal för beräkning av lönetillägg, rese- och traktamentskostnader, skatter och avgifter med mera.